Хто має платити за встановлення газових лічильників для споживачів газу

Верховна Рада відклала крайній термін встановлення газових лічильників для населення.

Тепер він визначений 1 січня 2023 року, тобто, час на установку приладу є. Однак залишається не до кінця зрозумілим, хто ж повинен оплатити лічильники-споживачі або облгази.

Вважається, що тариф на розподіл газу вже охоплює витрати облгазу на установку лічильників. У 2020 році на ці цілі повинно було йти 4,5 грн з кожних 100 гривень, які сплачувалися за доставку газу. Відповідно, оплачувати установку лічильників повинні саме облгази.

З 2016 року облгази зібрали з населення грошей на 1 млн лічильників. Однак скільки з них встановлено насправді – теж не зрозуміло.

«Витрати на встановлення індивідуальних лічильників природного газу для населення, що проживає у квартирах і приватних будинках, в яких це паливо використовується тільки для приготування їжі, передбачаються структурами тарифів на послуги розподілу природного газу починаючи з 2016 року», — розповів виданню нардеп Сергій Шахов.

При цьому лічильник дозволяє економити. Споживачі без лічильників платять за усередненою нормою. А тих, хто відмовляється від установки лічильника, можуть перевести на граничні норми, які в кілька разів вище. Платити доведеться, навіть якщо витрата нижче норми.

Нагадаємо, 5 березня в Україні продовжили кінцеві терміни встановлення лічильників споживачам природного газу до 1 січня 2023 року. Відповідний законопроєкт прийняла Верховна Рада України.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *