Хто прикриває «галицьких королів» Дубневичів у «газовій» справі?

Після майже двох років слідства гучна справа про розкрадання 300 млн. куб. метрів «пільгового» газу та завдання державі збитків у майже 1,5 мільярди гривень, яку розслідували САП та НАБУ, нарешті, передана до суду. Але підозри у вчиненні злочину висунуті лише топ-менеджерам причетних компаній, а от їхнім власникам – братам-нардепам від БПП «Солідарність» Ярославу та Богдану Дубневичам, схоже, відповідальності вдасться уникнути. 

«Газова» справа

Солом’янський районний суд Києва 28 листопада наклав арешт на банківські рахунки компанії Науково-виробничого підприємства «Енергія-Новояворівськ», яка належить народним депутатам від БПП «Солідарність» Богдану та Ярославу Дубневичам із Львівщини. Таке рішення прийняв слідчий суддя Вадим Сенін.

 «За версією слідства, колишній директор компанії Олександр Олексюк у складі організованої групи забезпечив заволодіння ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» 128,19 млн куб. м природного газу, який належав НАК «Нафтогаз України». Таким чином, підозрюваний заподіяв шкоди «Нафтогазу України» на суму 623,74 млн. грн», – йдеться у рішенні суду. Незаконно отриманий газ надалі використали для виготовлення електроенергії, яку продали за 885,17 мільйона гривень.

За результатами розгляду справи, суд вирішив арештувати рахунки компанії Дубневичів в «Ощадбанку», «Укргазбанку», «Індустріалбанку», «Укрбудінвестбанку», «ПриватБанку», а також банках «Фінансова ініціатива» та «Український капітал».

Як відомо, розслідування справи розпочали детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) ще у грудні 2016 року. Слідство тривало вже понад рік, коли 17 січня 2018 року НАБУ повідомило про викриття масштабної схеми розкрадання газу за пільговою ціною від держави двома ТЕЦ, які також належать братам Ярославу та Богдану Дубневичам.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ на Львівщині впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для  виробництва теплової енергії населенню. Однак понад 300 млн куб. м «пільгового» газу ТЕЦ використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку в подальшому реалізували ДП «Енергоринок» за ринковою ціною. За даними НАБУ, внаслідок цих дій, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60%, і надприбутки ТЕЦ співставні із розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок цієї схеми. У подальшому, як з’ясували детективи НАБУ, отримані кошти під різними приводами виводили на компанії, підконтрольні власникам ТЕЦ.

Напередодні, 16 січня 2018 року, детективи НАБУ затримали у Львові кількох службових осіб ТОВ «Енергія-Новий Розділ», ТОВ «Енергія-Новояворівськ» та ТОВ «Енергія». Їх підозрюють у заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн.

2 серпня поточного року за клопотанням НАБУ Солом’янський райсуд Києва наклав  на Новороздольску та Новояворівську ТЕЦ арешт.

А вже 10 вересня прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), які здійснювали процесуальний нагляд за слідчими діями детективів НАБУ, ухвалили рішення про достатність зібраних доказів для завершення досудового розслідування справи про розкрадання природного газу компаніями, засновниками яких є Дубневичі.

Прокурори САП узгодили, а детективи вручили п`ятьом підозрюваним остаточні повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, вчинена організованою групою в особливо великому розмірі) та ч. 2 ст. 366 КК України (внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей посадовою особою, що спричинило тяжкі наслідки).

Досудове розслідування про причетність інших осіб до вчинення зазначених злочинів триває.

Головною інтригою розслідування довгий час залишалося, чи вдасться слідству довести причетність до схеми із розкрадання майна держави в особливо великих розмірах самих братів Дубневичів.

Дубневич

«Галицькі королі»

Богдан та Ярослав Дубневичі, яким належать фірми та ТЕЦ, – скандально відомі львівські бізнесмени, яким добре жилося за Януковича і не гірше за нинішньої влади. Як вже зазначалося вище, обидва є діючими народними депутатами від БПП, до того ж Ярослав Дубневич є головою комітету Верховної Ради України з питань транспорту. 

Брати мають потужний енергетичний та будівельний бізнес, зокрема, отримують левову частку державних будівельних підрядів на Львівщині (з 2015 року отримали від держави більше 1,3 мільярда гривень), володіють численними земельними ділянками на сотні гектарів та елітною нерухомістю. Дубневичам також належить ряд ЗМІ. Але основним джерелом доходів братів стали багатомільярдні тендери ДП «Укрзалізниця», які роками отримувало ТОВ «Корпорація «КРТ». Дубневичі спільно із колишнім гендиректором  «Укрзалізниці» Костюком запатентували рейкові скріплення, за які «УЗ» щорічно платила їм мільйони гривень. На сьогодні «КРТ» є фігурантом кількох кримінальних справ.

Восени 2016 року декларації Богдана та Ярослава Дубневичів викликали фурор у ЗМІ та серед експертів, оскільки в них були перераховані значні суми готівкових коштів і величезна кількість зареєстрованого на них і членів їх сімей нерухомого майна.

Зокрема, брати Дубневичи виявилися лідерами серед українських політиків за кількістю задекларованих готівкових коштів. Богдан Дубневич задекларував 11,5 млн. доларів, його дружина Тетяна має 137,1 мільйонів гривень. Ярослав Дубневич зберігає готівкою 8 мільйонів 230 тисяч доларів, 2 млн 780 тисяч євро та 5 мільйонів гривень готівкових коштів.

Влітку поточного року детективи НАБУ почали розслідування за фактом можливого незаконного збагачення і декларування недостовірної інформації з боку Ярослава та Богдана Дубневичів. В НАБУ встановили обставини, які можуть свідчити, що брати-політики у деклараціях за 2015−2017 роки внесли завідомо неправдиві відомості про грошові кошти, походження яких документально не підтверджено. Як зазначає відомство Артема Ситника, сума цих коштів у чотири рази перевищує розмір сукупного офіційного доходу, отриманого Дубневичами і членами їхніх сімей за період 1999−2015 років. Детективи підозрюють також, що сімейний дует цих політиків, порушуючи законодавство, задекларував не все своє нерухоме майно, корпоративні права і доходи у формі дивідендів від здачі майна у лізинг. Слідство з’ясувало, що витрати, які зробило це сімейство упродовж 2016−2017 років, значно перевищують отримані за цей час доходи. А це, на думку детективів, може свідчити, що політики використали значні суми коштів, законність отримання яких не доведено.

Попри численні журналістські розслідування на намагання фіскальних органів перевірити діяльність підконтрольних братам-нардепам компанії, їм до останнього часу вдавалося уникати проблем із законом. В одному з сюжетів журналісти «Слідство.інфо» таку удачу Дубневичів прямо пов’язували із політичною приналежністю: «З одного боку, вони вдало освоюють державні субвенції та тендери. З іншого – їм сходить з рук блокування законних перевірок податківців на їхніх підприємствах. Виникає підозра, що недоторканність нардепів та їхнього бізнесу прямо пов’язана з членством нардепів у парламентській фракції Президента. Інакше пояснити безсилля державної машини важко», – йшлося в сюжеті.

На користь останнього припущення говорить і той факт, що за два роки слідству так і не вдалося довести причетність братів-політиків до розкрадання майже 1,5 мільярдів гривень на оборудках із газом. Виходячи з матеріалів слідства та заяв САП та НАБУ, підозри вручені лише топ-менеджерам компаній, але не їхнім кінцевим бенефіцірам.

Чому так? Чи справді детективам НАБУ не вдалося знайти переконливі докази  щодо Дубневичів? Чи, можливо, докази проти «галицьких королів» є, але САП з якихось причин не хоче висувати їм підозри? 

Антикорупція чи корупція?

У травні поточного року в одному із храмів на Львівщині було зроблене цікаве фото, яке згодом потрапило до ЗМІ.

Но фото з одного боку від настоятеля храму стоїть головний прокурор САП Назар Холодницький, а з іншого – Богдан Дубневич, компанії якого є фігурантами кримінальних процесів, які розслідує НАБУ під пильним наглядом антикорупційної прокуратури.

Спільне фото опублікував настоятель гарнізонного храму Степан Сус в Facebook. Однак згодом компрометуючий запис зі сторінки видалили.

 
Дубневич

 
 
Дубневич

 

Проте у соцмережах ця «зустріч» дуже активно обговорювалася. Також поява фото викликала бурхливу реакцію у журналістів та громадських активістів, які наголошували, що в подібній ситуації Назар Холодницький повинен зробити дві речі – підписати підозру щодо Дубневичів та подати у відставку.

Дубневич

 

Ні того, ні іншого керівник САП не зробив. Більше того, у жовтні поточного року в інтерв’ю «Голосу країни» Назар Холодницький повідомив, що слідство не знайшло слідів причетності нардепів Ярослава та Богдана Дубневичів до розкрадання газу на належних їм теплоелектроцентралях (ТЕЦ).

«Дубневичі були підозрюваними у злочині. Слідство не зібрало доказів, що ці особи причетні до скоєння даного злочину. Зазначу ще раз: моє завдання як прокурора – довести провину конкретної людини в скоєнні конкретного злочину, а не просто «десь хтось щось почув». Якщо фірма Дубневичів – то вони винні. Якщо я дам свій автомобіль знайомому, а він вчинить ДТП, зіб’є людину і скаже: ти винен, тому що твій автомобіль. Це буде мій злочин?» – заявив Холодницький. Погодьтеся, доволі дивний коментар як для очільника антикорупційної прокуратури. 

Правосуддя для своїх

Під час загострення протистояння між НАБУ і САП керівник бюро Артем Ситник неодноразово заявляв, що Назар Холодницький не тільки гальмує резонансні справи, які розслідують детективи НАБУ, але й потурає підозрюваним. Ці заяви знайшли підтвердження  після розшифровки таємних записів у кабінеті головного антикорупційного прокурора.

Назарові Холодницькому інкримінували «злив» службової інформації фігурантам кримінальних справ НАБУ, панібратські стосунки із цими особами, а також тиск на прокурорів САП.

Громадськість пригадала Холодницькому те, що він виводив з-під удару мера Одеси Геннадія Труханова, голову ЦВК Михайла Охендовського, народного депутата від «Народного фронту» Георгія Логвинського, сина голови МВС Арсена Авакова Олександра (у «справі рюкзаків»). У звинуваченнях йшлося і про Богдана Дубневича, перебування в компанії з боку голови САП є порушенням професійної етики.

Керівник САП, звичайно, усі претензії відкидав. Переводив стрілки на детективів НАБУ, які, нібито, клали йому на стіл «сирі» справи, які могли у судах «розсипатися», – тому й не візував їх. В решті решт, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів визнали скарги на Назара Холодницького мотивованими і підтвердженими, на голову САП було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді догани.

Біжи, Ярославе!

Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація про те, що САП та НАБУ щодо нардепа від БПП Ярослава Дубневича готують подання щодо зняття недоторканності. Про це повідомили «Українські новини» із посиланням на джерело в Генеральній прокуратурі.

При цьому, подання ще тільки готується й невідомо, коли буде внесено генпрокурору Юрію Луценку на розгляд. Тож постає питання: для чого було афішувати слідчу  або процесуальну дію до її проведення?  В чому сенс такого поспіху і таких превентивних дій?

Звичайно, правоохоронні органи повинні інформувати громадськість та ЗМІ про факти, мету, підстави та наслідки своїх слідчих та процесуальних дій. Але вже постфактум, коли слідчі дії проведені чи фігуранти кримінальних справ отримали підозри.

У випадку ж із повідомленням про зняття недоторканності із Дубневича, складається враження, що хтось просто хотів попередити нардепа про наявну загрозу і таким чином дати можливість втекти або вирішити питання із ініціатором повідомлення, доки не пізно.

В будь-якому разі, таке повідомлення виглядає як попередження, що прийшов час збирати валізи. Чи скористаються нардепи від БПП «дружньою» порадою таємничого інсайдера в прокуратурі, побачимо найближчим часом. 

Автор: Віктор Широков

Источник: glavk.info

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *