ICU відсудила в “Донецьксталі” 3,4 млрд боргу перед Сбером, викуплені з дисконтом 88%

02 травня Госпсуд Донецької області задовольнив позов АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Глорі” в особі ТОВ “Компанія з управління активами “Інвестиційний капітал Україна” по справі №905/2524/17 та вирішив стягнути солідарно з ПрАТ “Донецьксталь – металургійний завод” (позичальник), ПАТ “Ясинівський коксохімічний завод” (поручитель), ПАТ “Шахтоуправління Покровське” (поручитель) 125,1 млн дол заборгованості (3,28 млрд грн) за договором про відкриття кредитної лінії №37-Н/12/66/ЮО від 07.12.2012.

Згідно з судовими матеріалами, відповідний кредит був наданий позичальнику Сбербанком, який 06.09.2017 відступив своє право вимоги для ТОВ «ФК «Приоритет». Ця фінкомпанія в свою чергу вже через кілька днів (11.09.2017) переуступила набуте право вимоги для АТ “ЗНВКІФ “Глорі” (за 399,6 млн грн).

Як писав Finbalance, в рамках вказаної угоди АТ “ЗНВКІФ “Глорі” також викупило в ТОВ «ФК «Пріорітет» право вимоги за ще одним договором кредитної лінії – №16-Н/13/66/КЛ-КБ від 23.07.2013, яку Сбербанк відкривав для ПрАТ “Донецьксталь – металургійний завод”.

03 квітня Госпсуд Донецької області задовольнив позов АТ “ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” по справі №905/2449/17 та стягнув солідарно з ПрАТ “Донецьксталь” – металургійний завод” (позичальник), ПАТ “Ясинівський коксохімічний завод” (поручитель) та ПАТ “Шахтоуправління “Покровське” (поручитель) 122,7 млн грн за цією кредитною угодою.

Таким чином, АТ “ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” відсудила в згаданих компаній 3,4 млрд грн заборгованості, яка була придбана з дисконтом 88%.

Раніше повідомлялося, що АТ “ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” викупило у ВТБ Банку 2,75 млрд грн боргу групи “Донецьксталь” з дисконтом 85%.

12 квітня Фонд гарантування уклав договір з АТ “ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” про купівлю-продаж боргу групи “Донецьксталь” перед Дельта Банком на 1,1 млрд грн з дисконтом 70%.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ПрАТ “Донецьксталь” – металургійний завод”, ПАТ “Ясинівський коксохімічний завод” та ПАТ “Шахтоуправління “Покровське” вказаний кіпріот Дінос Паспалідес. Разом з тим, ці структури пов’язують з Віктором Нусенкісом.

Директором АТ “ЗНВКІФ “Глорі” є Руслан Кільмухаметов (з 12.09.2017). На сайті групи ICU він позиціонується як директор по ринках боргового капіталу. АТ “ЗНВКІФ “Глорі” є одним з фондів, яким управляє ICU.

У держреєстрі кінцевими бенефіціарами ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” (управляє фондом “Глорі”) вказані Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк (фінансовий радник Президента Петра Порошенка). Одним з співвласників групи ICU до призначення главою НБУ була Валерія Гонтарева. Прес-служба НБУ підтверджувала інформацію, що бізнес-партнером В. Гонтаревої по групі ICU був перший заступник глави російського ВТБ Юрій Соловйов.

За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фінансова компанія «Приоритет» є Кий Сергій Вікторович. При цьому засновниками фінкомпанії також значаться ТОВ “Приоритет Інвест” і ТОВ “Полюс Трейдинг”, у засновниках якого в свою чергу фігурує ТОВ “Прайм Холдинг”. ТОВ “Прайм Холдинг” є правонаступником ПрАТ «АРС», яке було припинене в 2015 році.

Кий Сергій Вікторович був нардепом кількох попередніх скликань, входив у фракцію Партії регіонів. У 2001-2006 роках працював помічником президента ФК «Шахтар» Ріната Ахметова. Компанія «АРС» входила в число засновників компанії «Лемтранс» Р. Ахметова.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю ЗАТ “Донецьксталь” – металургійний завод” на 850 млн дол. У 2011 році “Донецьксталь” констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і “Сітібанк” (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Раніше група ICU утрималася від коментарів з приводу того, за які кошти – власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо) були викуплені борги “Донецьксталі” перед Сбербанком та ВТБ Банком на 250 млн дол.

“ICU продовжує активну роботу з моніторингу ринку проблемних боргів і купівлі якісних активів цього класу. Ми розглядаємо можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”, – йшлося у відповіді ICU на запит Finbalance.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *