ЄБРР надав Україні 1,5 млрд грн на заходи з енергоефективності

Більше 43 тисяч українських домогосподарств взяли позики для інвестування в «зелені» технології для своїх будинків і вже отримали компенсації в рамках програми Європейського банку реконструкції та розвитку.

За даними ЄБРР, загальний кредитний портфель енергоефективної модернізації житлового сектора України в рамках UREEFF/IQ energy становить понад 1,5 млрд грн (48 млн євро).

Програма UREEFF/IQ energy працювала в Україні з квітня 2016 року по вересень 2020 року та була спрямована на житловий сектор, на який припадає більше третини енергоспоживання країни.

Кредити були надані в рамках Програми фінансування енергоефективності житлових будинків в Україні (IQ energy), призначеної для сприяння інвестиціям в енергоефективність. Програма була організована ЄБРР і підтримувалася грантом у розмірі 15 млн євро від Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), в яке Євросоюз зробив найбільший внесок, а Україна також є одним із донорів. Фінансування технічної допомоги надавалося Швецією та Е5Р.

IQ energy слідувала моделі механізму фінансування зеленої економіки (GEFF) від ЄБРР, який діє через мережу з більш ніж 145 місцевих фінансових установ в 27 країнах, які отримують фінансування від ЄБРР на понад 4 млрд євро для 190 тисяч клієнтів. Ці проекти привели до щорічного скорочення викидів CO2 майже на 8,6 млн тон.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні, який вже профінансував 476 проєктів на майже 15 млрд євро.

Східноєвропейське партнерство в галузі енергоефективності та навколишнього середовища (E5P) – це мультидонорський фонд на 200 млн євро, керований ЄБРР і призначений для заохочення інвестицій в енергоефективність в Україні та інших країнах Східної Європи.

Фонд був створений з ініціативи уряду Швеції під час його головування в ЄС у 2009 році. E5P доповнює кредити на енергоефективність, що надаються фінансовими установами, включаючи ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, KfW, Північна екологічна фінансова корпорація та Група Світового банку.

Учасниками E5P є Євросоюз і США, а також Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Словакія, Швеція, Швейцарія та Україна.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *