ЄЦБ прогнозує глибокі зміни в світовій економіці через коронакризу

Викликана пандемією COVID-19 криза призведе до трансформації економіки, зокрема до більшої автоматизації та більш коротких ланцюжків постачань.

Про це заявила голова Європейського центробанку Крістін Лагард, повідомляє Bloomberg.

«Перехід до нових економічних моделей буде руйнівним, причому найбільше в перші два роки. Вочевидь буде завдано удару по зайнятості та виробництву, а в подальшому ми зможемо сподіватися на поліпшення продуктивності», – зазначила Лагард.

На її думку, криза трансформує економіку, зокрема прискориться перехід до діджиталізаціі та автоматизації, ланцюжки поставок стануть коротшими, а промисловість – більш екологічною.

За оцінками ЄЦБ, ланцюжки поставок у світовій економіці скоротяться приблизно на 35%, а рівень роботизації збільшиться на 70-75%.

«Європейському Центробанку доведеться зберігати виключно м’яку грошово-кредитну політику якийсь час і потрібно розробити фінансові інструменти, які дозволять фінансувати трансформацію економіки», – заявила Лагард.

Вона відзначила також швидке зростання онлайн-торгівлі в період локдаунів, коли багато людей були змушені залишатися вдома. За словами Лагард, цей тренд буде посилюватися в збиток традиційній торгівлі.

«Все це обов’язково вплине на споживчі ціни. Можливо, спочатку це буде дефляційний тиск, а потім вже інфляційна динаміка», – наголошує вона.

Лагард також зазначила збільшення роздрібних онлайн-платежів з початку року і закликала Євросоюз створити єдиний цифровий ринок.

Вона зауважила, що пандемії зазвичай підсилюють нерівність з економічними і соціальними наслідками, які центральний банк повинен буде прийняти до уваги.

Раніше Лагард заявляла, що кожен місяць карантинних заходів обходиться економіці єврозони в 2%-3% від обсягу виробництва.

Нагадаємо, ЄЦБ запустив програму тимчасової закупівлі цінних паперів державного та приватного секторів для протидії наслідкам коронавірусної пандемії на 750 млрд євро.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *