ЄС схвалив 500 млн євро допомоги Україні

Європейська комісія від імені ЄС схвалила надання Україні кредиту в розмірі 500 млн євро в рамках своєї четвертої програми макрофінансової допомоги (MFA).

З цієї виплатою ЄС загалом надав Україні 3,8 млрд євро у вигляді позик з 2014 року. Це найбільша сума, яку ЄС будь коли виділив одній країні-партнеру, повідомляє сайт Єврокомісії.

«Україна залишається одним з пріоритетів європейського порядку денного. У рамках четвертої програми макрофінансової допомоги Україна завершила необхідні контрольні показники реформ, і ми готуємо виплату 500 млн євро», – зазначив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Він також додав, що в рамках допомоги в боротьбі з наслідками пандемії ЄС надасть Україні додаткову допомогу в 1,2 млрд євро.

Єврокомісар із економіки Паоло Джентілоні зазначив, що це останній транш в рамках четвертої програми, а подальша підтримка України буде надаватися в пакеті заходів з боротьби з коронавірусом.

Виділення другого траншу стало можливим після того, як Україна завершила 12 погоджених з Брюсселем політичних дій. Вони включали заходи з боротьби з корупцією та відмиванням грошей, використання державних коштів, реформ у банківському секторі, в енергетиці, охороні здоров’я та у соціальній політиці.

Єврокомісія наголошує, що надання Україні макрофінансової допомоги ЄС стало можливим після укладення угоди stand-by між Україною та МВФ.

Кредит надається у вигляді довгострокових позик під низькі відсотки.

Програму макрофінансової допомоги обсягом 1 млрд євро Єврокомісія запропонувала у березні 2018 року у відповідь на запит України. Перший транш допомоги в 500 млн євро Україна отримала в грудні того ж року.

Нагадаємо, 13 травня Європарламент схвалив надання 1,2 млрд євро Україні для подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

Раніше Єврокомісія схвалила рішення про надання пакету допомоги Україні в 80 млн євро, а потім збільшила його до 190 млн євро, на підтримку системи охорони здоров’я, економіки, малого та середнього бізнесу та захисту вразливих категорій населення.

Європарламент також хоче створити єдиний економічний простір між ЄС та Україною.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *