Європейські експерти допоможуть ВРП з аналізом судового навантаження

Європейські експерти допоможуть ВРП з аналізом судового навантаження

Для дотримання встановлених ЄСПЛ нормативів щодо тривалості розгляду справ українські суди потребують близько 14000 суддів. Наразі ж затверджена чисельність — удвічі менша, а здійснюють правосуддя лише близько 4500.

Про таку ситуацію в судовій системі поінформував член Вищої ради правосуддя Сергій Бурлаков під час онлайн-зустріч із експертами Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ), про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

Він зазначив, що через низку об’єктивних і суб’єктивних чинників, серед яких пандемія COVID-19, а потім широкомасштабне вторгнення російського агресора на територію України, перед судовою владою України постали нові виклики щодо ефективної організації судочинства на всій території нашої держави.

Крім того, стався відтік кадрів із судів – як суддівських, так і працівників апарату судів, що вплинуло на підвищення навантаження на тих працівників судів, які продовжують здійснювати правосуддя.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Водночас, кадровий дефіцит впливає на порушення строків розгляду справ і, як наслідок, призводить до недотримання вимог ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Ще однією проблемою С.Бурлаков назвав збільшення категорій справ, із якими судова система України раніше не стикалась, зокрема тих, що пов’язані з воєнними злочинами, зі статусом учасників бойових дій, зі встановленням фактів смерті, а також сімейні, спадкові спори, пов’язані з великою кількістю загиблих українців. Водночас значно підвищились вимоги до якості судових рішень.

Член ВРП Віталій Саліхов також звернув увагу на нерівномірність навантаження на різні суди, а саме: є суди в районах, у яких невелика кількість справ і судді своєчасно їх розглядають, водночас суди, наприклад, у містах-мільйонниках мають навантаження, що перевищує норми в 10—15 разів, і судді фізично не можуть вчасно підготувати рішення.

Актуальність порушених питань полягає в тому, що вони стосуються дисциплінарної відповідальності суддів. Адже до ВРП надходить велика кількість дисциплінарних скарг щодо суддів у контексті несвоєчасного розгляду спорів або підготовки повного тексту рішення, яке ухвалив суд.

«Наше основне завдання – визначити необхідну кількість суддів і працівників апарату судів, ураховуючи реалії сьогодення та фінансові можливості. Ми просимо міжнародних експертів допомогти нам розробити методику як щодо визначення кількості суддів і працівників апарату судів, так і щодо хронометражу розгляду судових справ, щоб мати можливість ефективно реагувати на порушення строків розгляду справ тоді, коли вони є невиправданими, а також мати змогу відстоювати незалежність судової гілки влади тоді, коли порушення є об’єктивними», — зазначив В.Саліхов.

Своєю чергою, виконавчий секретар CEPEJ Мюрьєль Декот запевнила, що комісія має низку інструментів, які уможливлюють оцінку судового навантаження та знаходження шляхів розв’язання тих проблем, на яких наголошують українські судді.

Сторони домовилися створити робочу групу, до якої увійдуть міжнародні та вітчизняні експерти, які комплексно проаналізують ситуацію, що склалась. Будуть також визначені окремі суди всіх інстанцій з різних регіонів України як з надмірним, середнім, так і низьким навантаженнями, в яких буде проведено збір статистичних даних щодо навантаження і витрат часу на розгляд різних категорій справ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *