Євросоюз надав Україні транш на 600 млн євро

Україна отримала від Європейського Союзу перший транш у 600 млн євро в рамках макрофінансової (кредитної) «ковідної» допомоги на 1,2 млрд євро.

Довгострокова позика ЄС обсягом 600 млн євро надається під ставку 0,125% із терміном погашення у червні 2035 року, повідомляє Мінфін.

Для надання траншу Єврокомісія здійснила розміщення власних облігацій з негативною дохідністю -0,143%, завдяки чому після відрахувань комісій за випуск, Україна фактично отримала 623,5 млн євро.

«Отримані кошти будуть спрямовані на фінансування видатків державного бюджету, що сприятиме підтриманню фінансової стабільності в Україні», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Вказані кошти отримано Україною в рамках реалізації вже п’ятої за рахунком програми, що реалізується відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди з ЄС щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС на 1,2 млрд євро, підписаної 23 липня 2020 року в Брюсселі.

У травні Європарламент схвалив надання 1,2 млрд євро Україні для подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19.

Із «виняткової» макрофінансової допомоги країнам європейської політики сусідства загальним обсягом 3 млрд євро Україна отримає найбільший пакет допомоги в 1,2 млрд євро.

Кредит ЄС надається на 10-15 років, річна процентна ставка – до 2%.

Тривалість програми становить 12 місяців і передбачає виплату двох траншів по 600 млн євро, перший з яких є безумовним і надається віддразу після ратифікації та набуття чинності угод.

Для отримання другого траншу Україна повинна виконати низку додаткових зобов’язань у сфері поліпшення бізнес-клімату, секторальних реформ і управління державними коштами.

«З огляду на надзвичайний характер цієї підтримки, перша виплата не залежить від виконання будь-яких конкретних умов політики. Виплата другого траншу буде обумовлена ??виконанням восьми конкретних заходів, передбачених Меморандумом про взаєморозуміння. В них входять заходи в сфері управління державними фінансами, боротьби з корупцією, поліпшення ділового середовища та управління державними підприємствами», – зазначено в повідомленні Єврокомісії.

ЄС готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги для відновлення економіки лише за умови виконання вимог МВФ.

На сьогодні, загальна сума пільгової кредитної допомоги ЄС, отриманої Україною в рамках реалізації протягом 2014 – 2020 років п’яти програм макрофінансової допомоги, становить 4,4 млрд євро.

Усі зазначені позики від ЄС використовувались для погашення зовнішнього боргу, поліпшення платіжного балансу та забезпечення бюджетних потреб.

Україна продовжує працювати над виконанням визначених ЄС умов для отримання другого траншу на 600 млн євро шляхом реалізації структурних реформ у таких сферах: управління державними фінансами; належне урядування та верховенство права; покращення бізнес-клімату; секторальні реформи та державні підприємства.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *