Іпотека імені Зеленського: чи видають банки насправді кредити на житло під 10%

Навесні 2020 року президент Володимир Зеленський анонсував програму так званих дешевих іпотечних кредитів.

За пів року прозвітував, що спільними зусиллями Офісу президента, уряду та Нацбанку обіцянку президента вдалося виконати — вартість іпотеки знизили з 25% до 10% річних. hromadske взяло до уваги заяву президента та проаналізувало ринок іпотечних кредитів. І з’ясувало, яких грошей насправді на сьогодні коштує українцям банківський кредит на нерухомість.

Кінець епохи бідності?

У 2019 році, коли Володимир Зеленський очолив державу, не маючи досвіду і необхідних знань в управлінні державою, то привів до уряду «нові обличчя», які мали підвищувати добробут українців. Із численних подальших виступів президента можна зробити висновок, що його переконали: нібито варто тільки Нацбанку знизити облікову ставку (вартість позик для банків), так одразу банки зможуть знизити вартість кредитів, як для бізнесу, так і для купівлі житла. А стимулювання кредитування призведе до зростання економіки, а отже у президента буде нагода прозвітувати перед виборцями про «кінець епохи бідності».

Так і зробили. Спершу президент презентував програму «доступні кредити 5-7-9%» для бізнесу. А потім анонсував і програму доступної іпотеки під 10% річних. А Нацбанк упродовж 2020 року планомірно знижував облікову ставку. Але для того справді були економічні передумови, адже завдяки політиці, яку вів НБУ в попередні 5 років, вдалося приборкати інфляцію та загнати її в діапазон 4-7%. Отже, стало можливим знизити вартість позик в Україні. Вниз поповзла дохідність по облігаціях, депозитах і кредитах.

І ось вже восени 2020 року — за тиждень до місцевих виборів — президент звітує у парламенті, що кредитний прорив вдався.

«Облікова ставка Національного банку України з 17% у квітні 19-го року знижена до рекордних за історію 6%. Що це дає? Це іпотека на житло не під 25%, а під 10 і менше. За один рік. Уявіть собі, вона вже з’явилася», — похвалився Зеленський.

Але судіть самі. За програмою доступного кредитування «5-7-9%» банки видали близько 10 мільярдів гривень 4 тисячам українських підприємств.

А от програмою іпотечного кредитування під 10% скористались майже 500 сімей. Яким п’ять банків, що долучилися до програми, сукупно видали близько пів мільярда гривень.

Ще раз: у сорокамільйонній країні за пів року існування програми доступної іпотеки видали всього пів тисячі кредитів. Хоча, лише за даними асоціації будівельників, понад 6 мільйонів українців потребують власного житла. А з тих, хто квартири не орендує: 54% українців мешкають у перенаселених квартирах, а 45% — у будинках, які потребують капітального ремонту.

Більшість же українців, котрі орендують житло, ним незадоволені. Оскільки змушені витрачати від 30-50% зарплати на квартири із «совковими» ремонтами або й зовсім знімати кімнати та жити з власниками квартир.

Висока вартість орендованих квартир низької якості — фактичне свідчення критичного дефіциту житла. Точну кількість людей, які орендують житло, як і кількість квадратних метрів, які здаються в оренду, дізнатися неможливо, адже ринок оренди житла погано врегульований на законодавчому рівні.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *