ІР офіс вперше зафіксував авторське право на твори зі зображеннями, створеними за допомогою ШІ

ІР офіс вперше зафіксував авторське право на твори зі зображеннями, створеними за допомогою ШІ

ІР офіс видав перші свідоцтва про реєстрацію авторського права на твори, до яких включені зображення, що були створені за допомогою штучного інтелекту (ШІ), про це повідомляє пресслужба ІР офісу.

ІР офіс здійснив державну реєстрацію авторського права та видав свідоцтво про реєстрацію авторського права на складений твір – збірку зображень “Великодні листівки”, де були використані зображення, згенеровані комп’ютерною програмою. Упорядник збірки зображень “Великодні листівки”- Маргарита Бойко. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

“Сьогодні використання генеративного штучного інтелекту розглядається як новий допоміжний засіб для розвитку креативної індустрії, а не лише як загроза для авторів та цієї індустрії”, ‒ зазначила заступниця директора ІР офісу Любов Майданик.

Законодавство України наділяє авторсько-правовою охороною тільки ті зображення, що створені людиною.

“Якщо зображення утворені лише за допомогою платформ генеративного штучного інтелекту, то авторське право не виникає. Водночас Закон України “Про авторське право і суміжні права” дає можливість визначити права sui generis на такі зображення”, – додала Любов Майданик.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім того, ІР офіс здійснив державну реєстрацію авторських прав та видав свідоцтва на дитячу книгу та збірку віршів, які проілюстровані зображеннями, згенерованими ШІ. Йдеться про дитячу книгу Анни Хорольської “Зачарована пригода Руфуcа” та збірку Андрія Сітнікова “Вірші незакінченої війни”.

“Нині генеративний штучний інтелект стає помічником при створенні ілюстрацій для різного роду творів. При цьому авторсько-правова охорона поширюється лише на ту частину, яка створена людиною”, ‒ наголосила заступниця директора ІР офісу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *