Юристи пояснили, чи можна вивезти дітей за кордон без згоди другого з батьків

Юристи пояснили, чи можна вивезти дітей за кордон без згоди другого з батьків

З 2022 року багато жінок залишили нашу країну разом із дітьми, оскільки вирішили, що дитина не повинна рости в атмосфері війни і наражати своє життя на небезпеку. Ті, хто залишився в Україні, але хоче виїхати, бажають знати, як правильно організувати виїзд дітей за кордон у воєнний час.

Чи може мати вивезти дитину за кордон без згоди батька під час війни

Адвокати Мельник Руслан і Камишев Євген посилаються на Цивільний кодекс, а саме статтю 313, яка передбачає право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «УНІАН».

Проте, для дітей, яким немає 16-ти, діють інші правила:

Якщо дитина ще не досягла 16 років, вона має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, крім випадків, передбачених законом.

Однак, юристи уточнюють, що на період воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, що здійснюється без нотаріально засвідченої згоди другого з батьків і за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) чи документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин державного кордону.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Серед тих, хто може виїхати з України, є декілька категорій громадян, правила перетину кордону для котрих також регулює постанова КМУ № 57:

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування – у супроводі законного представника або іншої уповноваженої ним особи та за наявності необхідних документів.
Діти, які не досягли 18-річного віку та не належать до категорії дітей-сиріт, діти, позбавлені батьківського піклування, але зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, влаштовані до сімей патронатних вихователів – у супроводі особи, уповноваженої керівником відповідного закладу/працівником закладу, який його заміщує або органом опіки та піклування чи обласною військовою адміністрацією, у супроводі патронатного вихователя, який здійснює догляд за дітьми, за наявності необхідних документів.
Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку – в супроводі одного із законних представників за наявності письмового погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дітей.

Рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *