Із реєстру юросіб зникла інформація про бенефіціарів 24 тисяч компаній

За останні 2,5 роки із Єдиного державного реєстру юридичних осіб зникли зазначені раніше відомості про кінцевих бенефіціарних власників 24 тисяч українських компаній.

Це виявив головний розробник та архітектор “Канцелярської сотні” Дмитро Чаплинський під час аналізу відкритих даних з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Інформація про бенефіціарів компаній почала зникати приблизно з середини серпня 2017 року. До кінця 2017-го з реєстру зникли відомості про кінцевих власників майже 4,4 тис. юридичних осіб, у 2018-му – 11,4 тисяч, до середини жовтня 2019-го – 8,2 тисяч. Із повним списком компаній та приблизною датою зникнення інформації про їх бенефіціарів можна ознайомитися за посиланням.

Завдяки цим відомостям журналісти під час підготовки розслідувань могли дізнатися імена кінцевих власників українських юридичних осіб, записаних на компанії із офшорних юрисдикцій. Також вони дозволяли знаходити незадекларовані бізнес-активи українських чиновників або допомагали виявити і дискваліфікувати компанії одного бенефіціара, які разом брали участь у державних закупівлях. Тепер для цих 24 тисяч компаній це стає неможливим.

Про виявлену проблему “Канцелярська сотня” та Bihus.Info повідомили Міністерство юстиції, у веденні якого знаходиться Єдиний державний реєстр юридичних осіб, але жодної реакції не було. Причини зникнення інформації з реєстру також залишаються невідомими.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *