Ізраїльтяни дев’ятий тиждень протестують проти судової реформи

Тисячі ізраїльтян вийшли на вулиці Тель-Авіва в суботу дев’ятий тиждень поспіль, щоб протестувати проти правових реформ уряду, які критики вважають загрозою демократії.

Протести також відбулися в Єрусалимі та Карміелі поблизу Хайфи.

Останній мітинг у Тель-Авіві відбувся після подібної демонстрації в середу, коли поліція застосувала світлошумові гранати та водомети у рідкому застосуванні сили, що призвело до близько 39 арештів і 11 поранень у прибережному місті.

Судова реформа є наріжним каменем останньої адміністрації прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху, альянсу з ультраортодоксальними та крайніми правими партіями, які прийшли до влади наприкінці грудня.

Нетаньяху, якого судять за корупцію, представляє реформу як ключ до відновлення балансу між гілками влади в системі, яка, на його думку, дає суддям занадто багато влади над виборними посадовими особами.

«Міністр злочинності», — говорив великий банер серед протестувальників Тель-Авіва, які несли ізраїльські прапори.

«Демократія! Демократія!» і “Ганьба!” — кричали вони.

Закон надасть більшої ваги уряду в комітеті, який обирає суддів, і позбавить Верховний суд права скасовувати будь-які поправки до так званих Основних законів, квазі-конституції Ізраїлю.

Ці положення вже схвалені в першому читанні законодавцями.

Ще один елемент реформи надасть парламенту з 120 депутатів повноваження скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю в 61 голос.

Ізраїльтяни дев'ятий тиждень протестують проти судової реформи

© JACK GUEZ / AFP

Аналітики кажуть, що таке положення про відступ від зобов’язань може дозволити законодавцям підтримати будь-яке скасування звинувачень у корупції, за якими судять Нетаньяху, якщо парламент проголосує за його звільнення, а Верховний суд ухвалить рішення проти цього.

Нетаньяху заперечує звинувачення в хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою та відкидає будь-який зв’язок між реформами та його власною судовою справою.

Ці пропозиції можуть завдати “сильного удару по економіці”, попереджали колишні керівники Банку Ізраїлю в країні, яка називає себе “країною-початківцем”.

AFP

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *