Як рефінансування НБУ допоможе банкам пройти через коронакризу

Попри негативні тренди розвитку економіки, спровоковані новим потужним поширенням коронавірусу як у світі, так і в Україні, вітчизняна банківська система залишається стабільною.

Українські банки всупереч високим внутрішнім ризикам і зовнішній небезпеці надійно забезпечують безперебійну роботу державного і приватного секторів економіки країни. Про те, що зараз відбувається із ліквідністю банківської системи розповів заступник голови правління ПУМБ Артур Загородников.

Ліквідність банківської системи: стан та перспективи

Ліквідність банківської системи на початку листопада залишалася на стабільно високому рівні у 150-170 млрд грн. Більшість із 74 банків, які працюють зараз в Україні, є прибутковими, а окремі – надліквідними. Такий високий показник ліквідності системи сформований за рахунок впливу негативних проявів карантину, зниження бізнес-активності в цілому, зменшення попиту з боку компаній і населення на банківські послуги та інвестиції, а також через недостатнє кредитування.

За статистикою НБУ, за дев’ять місяців поточного року банки отримали 37,6 млрд грн чистого прибутку, що на 22% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року, коли банківський сектор заробив понад 48 млрд грн. При цьому чистий фінансовий результат за III квартал становив 13,8 млрд грн, що хоч і у 1,8 раза більше результату II кварталу, але на 20% менше рівня III кварталу 2019-го.

Вважаю, що попри продовження коронакризи, якщо не буде загальнонаціонального локдауну та інших непередбачуваних шоків, бізнес-активність буде поступово відновлюватися, а ліквідність – скорочуватися.

У період невизначеності суттєво зростає попит на найбільш ліквідні активи, зокрема готівку. Серед чинників, які вже призводять до скорочення ліквідності, насамперед треба відзначити саме збільшення обсягу готівкових коштів за січень – вересень на 90,8 млрд грн, або на 21,4% – до 515,8 млрд грн. Основний фактор зростання готівки в обігу – це зменшення готівкових надходжень до кас банків за платіжними картками, за придбану іноземну валюту та торговельну виручку.

Додатковим фактором впливу на ліквідність і плани банків нарощувати активи та кредитний портфель в 2021-2023 роках може стати впровадження НБУ нових вимог до капіталу: буфери ліквідності та консервації, вимоги щодо операційного ризику і непрофільних активів, підвищені коефіцієнти за споживчими незабезпеченими кредитами.

Наразі триває активний діалог між НБУ і банківською спільнотою щодо перегляду змісту і термінів запровадження нових вимог. Сподіваємось на врахування пропозицій банків.

Чи означає звернення за рефінансуванням наявність проблем у банку

На мою думку, залучення банками кредитів від НБУ в 2020 році пов’язано більшою мірою із можливістю реалізації більш дохідної стратегії роботи на ринку. Найменша за всю історію банківської системи облікова ставка у 6% спонукає банки, у яких є достатнє забезпечення, активно користуватися ресурсом від НБУ.

За допомогою рефінансування банки частково заміщують більш дорогі ресурси, які були сформовані від депозитів в попередні роки, спрямовуючи кошти на проведення активних операцій, або вкладаючи кошти у державні цінні папери, ставки за якими у 10-11% залишаються привабливими.

НБУ завжди надавав банкам інструменти для тимчасових запозичень і підтримки ліквідності. В різні роки за різних умов діяли короткострокові, середньострокові і довгострокові інструменти: кредити овернайт і депозитні сертифікати НБУ, кредити терміном від одного до трьох місяців і понад один рік. Для середньострокових і довгострокових кредитів умови передбачали діючу облікову ставку НБУ плюс два процентних пункти.

В березні 2020 року ситуація змінилась. НБУ переглянув підхід до формування процентної ставки і встановив, що процентна ставка – це облікова ставка НБУ плюс постійна величина в процентних пунктах, яка пізніше була встановлена на нульовому рівні.

Завдяки цим нормативним змінам банки отримали можливість залучати на тендерах короткострокові кредити до 90 днів і довгострокові кредити рефінансування до п’яти років виключно за обліковою ставкою без жодних додаткових процентів.

Сьогодні дуже важливо, щоб ці ресурси активно працювали для кредитування. Останніми місяцями починає набирати обертів програма здешевлення кредитів від уряду для підтримки малого та середнього бізнесу «5-7-9%», обсяг кредитування за якою вже перевищив 12,2 млрд грн.

Мінфін розробляє план для створення в Україні системи доступного іпотечного кредитування під 5-7% річних. Для розвитку усіх цих напрямків необхідні значні ресурси, а можливо, навіть цільове рефінансування від НБУ. Потрібно прискорювати такі процеси та програми і без затримки запускати гроші в економіку через кредитування населення і підприємств реального сектору економіки.

На які цілі банки залучають рефінансування: чи в змозі НБУ задовольнити весь попит

Кошти, залучені від НБУ, банки здебільшого використовують для кредитування, збільшення дохідності, а також для хеджування ризиків. Кредити рефінансування на строк до п’яти років надають можливість довгострокового планування роботи на ринку.

Банки завжди розглядають Національний банк як надійного і прогнозованого партнера. НБУ не обмежує обсяги кредитів рефінансування, якщо це не ускладнює досягнення цілей монетарної політики. Сьогодні максимальний обсяг кредитів від НБУ залежить від розміру застави, яку банк готовий надати в забезпечення, і умов генерального договору, укладеного між НБУ і банком.

Завдяки створеним умовам кредити рефінансування від НБУ користуються попитом у банків. Станом на 30 жовтня загальний обсяг залучених протягом року кредитів рефінансування, за даними НБУ, становив 70,1 млрд грн, з яких короткострокові кредити (до 90 днів) – 48,8 млрд грн, а довгострокові (від одного до п’яти років) – 21,3 млрд грн.

Окремо скажу декілька слів щодо операцій СВОП процентної ставки. Цей інструмент з’явився на ринку у травні і надав можливість додаткового хеджування процентних ризиків. Інструмент дозволяє зафіксувати процентну ставку за кредитами на довгий період. Банки користуються цим інструментом активно і розглядають його як певне страхування від зміни вартості ресурсів.

Які альтернативні джерела фінансування можуть використовувати банки

Альтернативні джерела фінансування завжди існують на ринку. Перш за все це традиційні депозитні продукти, залучення коштів клієнтів – фізичних і юридичних осіб – на відкритому ринку, операції з продажу ОВДП із власного портфеля, а також залучення коштів від міжнародних інвесторів.

Незважаючи на тимчасове зниження інтересу нерезидентів до придбання акцій вітчизняних банків, зацікавленість залишається. Потрібно лише підвищувати капіталізацію власних банків і постійно шукати «вікна» нових можливостей.

Які запобіжники є в НБУ, щоб не допустити спекулятивного використання коштів

Вимоги щодо цільового використання кредитів рефінансування відсутні. НБУ контролює достатність і строковість забезпечення та щомісячну сплату відсотків банками. Використання коштів НБУ є відповідальністю банків та залежить від обраної кожним банком бізнес-стратегії.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *