Як скасувати виконавчий збір при вже закритому провадженні: відповідь юриста

Для цього варто вивчити старі редакції законодавства.

Часто при закінченні виконавчого провадження з тих чи інших причин виконавці його не припиняють та вимагають сплати виконавчого збору.

Про один із способів скасувати збір розповів юрист Ростислав Кравець у своєму YouTube-блозі.

Суть справи

Юрист навів приклад реальної справи, з якою до нього звернувся клієнт, який мав кредит у банку. Банк продав кредит, далі було рішення суду та відкрито виконавче провадження. В результаті клієнт та банк змогли домовитись, але виконавче провадження вже було відкрито і клієнт мав сплатити збір.

Кравець зауважив, що це виконавче провадження було відкрито до 28 серпня 2018 року, тобто коли діяли інші норми законодавства. Раніше виконавчий збір утримувався у розмірі 10 % від суми, стягнутої від відповідача. Після цього в іншій редакції закону прописали, що відповідач має сплачувати 10 % від суми, вказаної у виконавчому документі.

“Я вважаю, що це неправильно, несправедливо і дуже сподіваюся що депутати повернуть попередню редакцію закону. Адже таким чином державні та приватні виконавці заробляють кошти шляхом, який не має правових підстав”, — зазначив він.

Ця справа, певна річ, закривалася уже під час дії нових норм закону, але суд дійшов до справедливого рішення. А саме, враховуючи відкриття справи за старими нормами та з відповідача фактично нічого стягнуто не було, то і підстав для стягнення виконавчого збору з нього немає.

Поради юриста:

  • В Україні законом закріплене обов’язкове встановлення газових лічильників для населення, яке діятиме до 1 січня 2023 року. Хто має платити за лічильники та як відбувається компенсація розповідає юрист.
  • Зі зростанням тарифів на комунальні послуги та падінням рівня доходів населення, деякі громадяни перестають сплачувати комунальні послуги через відсутність коштів. Також для потреб сім’ї люди можуть влізти у мікрозайми, несплата яких тягне за собою стягнення майна.

Анастасія Жарикова, Новини.LIVE.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *