Які податкові зміни очікують на ФОПів з 1 січня 2021 року

Єдиний податок (ЄП) для фізичних осіб – підприємців (ФОП) II групи з 1 січня 2021 року становить до 1200 грн (20% від мінімальної зарплати на 1 січня) у зв’язку із підвищенням у бюджеті-2021 мінімальної зарплати з 1 січня до 6000 грн.

ЄП за січень потрібно сплатити вже до 20 січня.

Зросте і сума мінімального єдиного соціального внеску (ЄСВ) – до 1320 грн на місяць (22% від мінімальної зарплати).

Збільшений ЄСВ потрібно буде сплатити до 19 квітня за I квартал 2021 року.

Тоді як до 19 січня 2021 року потрібно сплатити ЄСВ за IV квартал 2020 року за старою ставкою – 1100 грн на місяць. А звіт з ЄСВ за 2020 рік потрібно здати до 9 лютого 2021 року.

Податкову декларацію за 2020 рік потрібно здати до 1 березня 2021-го.

Окрім цього, з 1 січня 2021 року внесені зміни у податкове законодавство, які стосуються ФОПів.

Скасування обов’язкової реєстрації книги обліку доходів

З 1 січня 2021 року для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку I, II та III груп, передбачено ведення обліку у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а для ФОПів III групи, яка є платниками ПДВ, ще й відображення витрат. Облік доходів і витрат може вестися за власним рішенням платників в паперовому та/або електронному вигляді.

Це означає фактичне скасування Книги обліку доходів, яку ФОПи отримували в податковій службі і яку були зобов’язані заповнювати за офіційно визначеними правилами.

За власним бажанням ФОП може продовжити заповнювати Книгу обліку доходів. Але реєстрацію цієї книги у контролюючих органах з 1 січня 2021 року скасована. Книга обліку доходів минулих років має зберігатися ФОПом 3 роки на випадок перевірки.

Податкові пільги

ФОПи – платники єдиного податку I групи за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року звільнені від сплати єдиного податку (крім випадків порушення такими платниками умов застосування I групи платників єдиного податку), а також від сплати ЄСВ.

У вказаних періодах податкові органи не будуть здійснювати нарахування єдиного податку для зареєстрованих фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку I групи.

Підприємці II і III груп від сплати єдиного податку та ЄСВ не звільняються.

Підприємці на загальній системі оподаткування отримують право не платити ЄСВ в той же період тільки при відсутності доходів.

Звільнення від ЄСВ

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатим страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску, звільнені від сплати за себе ЄСВ.

Це стосується також осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб – підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою – підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

З 1 січня 2021 року звільняються від сплати за себе єдиного соцвнеску фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Ліміти доходів ФОПів

З 2021 року ліміти доходів ФОПів не змінюються.

Вони становлять 1 млн грн для І групи, 5 млн грн – для ІІ групи, 7 млн грн – для ІІІ групи.

Зміна реквізитів для сплати податків

Відповідно до постанови Верховної Ради № 807-ІХ «Про створення і ліквідацію районів» органи Державної казначейської служби відкривають нові рахунки для сплати податків і зборів до місцевих і державних бюджетів.

Це означає зміну реквізитів для сплати ЄП та ЄСВ з 1 січня 2021 року, повідомляє TAXER.

Обов’язкове використання касових апаратів лише окремими ФОПами

Ухвалений 1 грудня 2020 року закон №1017-IX, який набув чинності з 10 грудня, передбачає перенесення повної фіскалізації (обліку через касовий апарат) для підприємців на 1 січня 2022 року.

З 1 січня 2021 року використання касових апаратів стає обов’язковим лише для підприємців II, III, IV групи платників єдиного податку, які здійснюють:

– продаж технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;

– продаж лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

– продаж ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Підприємці, які реалізують підакцизні товари, дозволені на єдиному податку, вже давно повинні використовувати РРО відповідно до умов ліцензування. Інші види діяльності, які були визнані «ризиковими» торішніми законами від 20.09.2019 року, тепер такими не вважаються.

Збільшено максимальну межу доходу, до досягнення якого використання касового апарату не є обов’язковим. Для підприємців II, III, IV груп платників єдиного податку це 220 мінімальних заробітних плат. У 2021 році ця межа складе 1,32 млн грн, що майже на третину більше, ніж на даний момент.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *