Кабмін обговорює з МВФ зниження дефіциту бюджету-2021

Уряд веде переговори з Міжнародним валютним фондом про можливість зниження рівня дефіциту держбюджету на наступний рік у 6% ВВП.

Про це сьогодні заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі зі студентами Національного університету «Львівська політехніка».

«Цього року дефіцит 7,5%, близько 298 млрд грн. Наступного року ми плануємо 6%, але наразі з Міжнародним валютним фондом ведемо переговори, щоб його трохи зменшити», – розповів він.

Нагадаємо, 14 вересня Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2021 рік, підготовлений Мінфіном, і передав його на розгляд Верховній Раді, яка вже його жорстко розкритикувала.

Доходи держбюджету-2021 передбачені на рівні 1,071 трлн грн, а видатки – 1,35 трлн грн. Граничний дефіцит складає 270,4 млрд грн або 6% ВВП.

Нацбанк пропонував уряду сформувати проєкт держбюджету-2021 на більш консервативному прогнозі, ніж зокрема інфляція 7,3% і середньорічний курс 29,1 грн/$.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб зауважив, що закладений Кабміном дефіцит держбюджету 6% ВВП суперечить принципу контрциклічності, закладеному в програмі з МВФ, і є сумніви стосовно можливості його фінансування.

Проєкт держбюджету-2021 передбачає 43,2 млрд грн надходженнь від МВФ й інших міжнародних партнерів.

Однак новий транш МВФ прив’язаний до схвалення бюджету-2021. А інші програми міжнародної допомоги прив’язані до програми МВФ.

Україна вже втратила можливість отримати від МВФ два транші до кінця 2020 року, тому треба постаратися отримати хоча б один за новою програмою stand-by, зазначають у НБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *