Кабмін ускладнив правила реєстрації дітей в іпотечному житлі

Що передбачає рішення і чому юристи планують його оскаржити.

Подія: Кабмін підтримав проект постанови Мін’юсту “Про внесення змін до Правил реєстрації місця проживання”. Про це повідомляє “Урядовий портал”.

Деталі і коментарі: Перш за все, зміни стосуються правил реєстрації місця проживання малолітніх дітей та власників іпотечного житла. Постанова передбачає, що у разі перебування житла в іпотеці або в довірчій власності, реєстрація місця проживання особи здійснюється лише за наявності згоди відповідного іпотекодержателя або довірчого власника. Міністр юстиції Денис Малюська на своїй сторінці у FB зауважив, що зареєструвати місце проживання в іпотечній нерухомості стане складніше. Але, за його словами, зміни необхідні, щоб створити сприятливі умови для подальшого розвитку іпотечного кредитування в Україні. “Іпотек зараз майже немає, тому реформа спрямована на майбутнє”, — написав чиновник.

Нагадаємо, раніше банки не могли виселити неплатників з іпотечного житла, якщо в ньому були прописані неповнолітні діти. “Проблема зареєстрованих дітей в іпотеці доволі актуальна та болюча для банків, — вважає адвокат Олександр Курочкін, пише porady.org.ua. — Велика кількість фінансових установ використовує судові способи боротьби з позичальниками”. Він каже, що проблеми виникають уже після отримання судового рішення на етапі виконавчого провадження. “Виконавець робить запит щодо зареєстрованих у іпотеці осіб, отримує відповідь, що у приміщенні зареєстрована дитина і ось з цього моменту настають проблеми”, — пояснює адвокат. За його словами, перед подачею заявки на реалізацію житлового майна з зареєстрованими дітьми, виконавцю необхідно звернутися до органу опіки і піклування та отримати дозвіл на реалізацію такої нерухомості. “Я ще не зустрічав у своїй практиці, коли б такий дозвіл було надано. Без нього передати майно на торги не можна”, — розповідає Олександр Курочкін.

Адвокат Ростислав Кравець вважає, що урядові нововведення порушують насамперед права дітей. “У статті 29 Цивільного кодексу йдеться про те, що місцем проживання дітей, які не досягнули 10 років, є місце проживання їхніх батьків. Те саме стосується дітей віком від 10 до 14 років”, — каже адвокат у FB. Забороняючи прописувати дітей в іпотечному житлі, Кабмін порушує норми Цивільного кодексу. Адже без реєстрації місця проживання дитину не запишуть, наприклад, у дитсадок чи школу. На його думку, ці зміни незаконні. Юрист планує оскаржити їх у суді.

Газета Експрес

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *