Кабмін вніс до Ради проєкт закону про банки для подальшої співпраці з МВФ

Уряд зареєстрував у Верховній Раді новий «антиколомойський» законопроєкт №3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

У пояснювальній записці до проєкту закону повідомляється, що документ містить три блоки змін до законодавчих актів:

1. Удосконалення регулювання діяльності банків, через надання Національному банку необхідних інструментів впливу.

Пояснюється, що це підвищить спроможність регулятора адекватно реагувати у випадках порушення законодавства в процесі набуття або збільшення істотної участі у банку та забезпечить недопущення до управління банками недобросовісних або фінансово неспроможних осіб.

2. Встановлення особливостей судового провадження у справах щодо оскарження рішень Національного банку про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, про відкликання у банку ліцензії та ліквідацію банку, рішень Фонду гарантування вкладів фізосіб про запровадження тимчасової адміністрації у банку, про початок процедури ліквідації банку, про затвердження плану врегулювання тощо.

3. Удосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення шкоди ) з пов’язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку були завдані збитки, розширення та удосконалення механізмів участі держави у виведення банку з ринку.

Нагадаємо, 23 березня Кабінет міністрів затвердив фінальну версію законопроєкту про банки, яка наприкінці минулого тижня була узгоджена з Міжнародним валютним фондом. Прийняття закону є однією з вимог надання нової допомоги МВФ.

Оновлений законопроєкт гарантує неповернення виведених з ринку банків колишнім власникам і вдосконалює механізм визначення компенсації для них.

Тепер остаточну версію законопроєкту про банки має прийняти Верховна Рада.

Нагадаємо, так званий «антиколомойський» закон є основним prior action МВФ, який Україна повинна виконати для відкриття нової розширеної програми фінансування на $5,5 млрд.

Раніше президент Володимир Зеленський серед актуальних моментів законопроєкту №2571 назвав можливі проблеми з точки зору його конституційності.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *