Каплюк йде з наглядової ради Укрексімбанку

Дмитро Каплюк написав заяву про звільнення з наглядової ради Укрексімбанку – міністр фінансів Сергій Марченко вже її погодив.

Представник Верховної Ради в наглядовій раді АТ «Укрексімбанк» Дмитро Каплюк написав заяву про припинення його повноважень як члена наглядової ради державного банку.

Про це повідомила членкиня комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Бєлькова («Батьківщина»).

«Під час конкурсу в профільному комітеті ВРУ я, як член комітету, не змогла підтримати кандидатуру Дмитра Каплюка з огляду на наявні компетенції кандидата, тим не менше бажаю пану Каплюку подальших успіхів», – зазначила вона.

В розпорядженні FinClub опинився проект розпорядження уряду про внесення змін до розпорядження Кабміну № 336 від 22 травня 2019 року (в редакції від 27 листопада) стосовно «припинення повноважень члена наглядової ради Укрексімбанку Дмитра Каплюка».

Дмитро Каплюк став членом наглядової ради Укрексімбанку як представник держави від комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розпорядженням уряду № 1119-р від 27 листопада 2019 року.

«Згідно зі статтею 7 закону «Про банки і банківську діяльність» повноваження члена наглядової ради державного банку можуть бути припинені достроково, зокрема, у разі подання членом наглядової ради державного банку особистої письмової заяви про припинення повноважень за власним бажанням, – зазначено у пояснювальній записці до проекту розпорядження уряду. – 1 квітня член наглядової ради Укрексімбанку Дмитро Каплюк подав заяву про припинення повноважень за власним бажанням».

Крім цього, відповідно до ч.14 ст. 7 закону, представником держави в наглядовій раді державного банку не може бути особа, яка, зокрема, є або протягом останніх п’яти років була керівником цього державного банку або його дочірнього підприємства, філії, представництва або іншого підрозділу, зазначено в пояснювальній записці за підписом міністра фінансів Сергія Марченко.

Нацбанк погодив Дмитра Каплюка як члена наглядової ради тільки 13 лютого 2020 року.

В листопаді 2019 року за результатами другого етапу конкурсного відбору на вакантні посади членів наглядових рад державних банків від парламенту в наглядову раду Укрексімбанку був обраний Дмитро Каплюк.

Учасник конкурсу Максим Мокляк із SARS Capital зазначав, що претендента підтримував заступник голови профільного комітету Олександр Дубінський («Слуга народу») і член наглядової ради Укрексімбанку Вікторія Страхова (представниця президента). «Коли в середині всіх інтерв’ю навпроти тебе стоять пан Дубінський і пані Страхова, і щось обговорюють. При цьому пан Дубінський, не соромлячись, навіть не пальцем, а всією рукою декілька разів тицяє в одного претендента, який абсолютно випадково через дві години виявляється переможцем, то виникає питання: а нафіга увесь цей фарс?» – дивувався він.

«Буду наполягати, щоб найближчим часом податково-фінансовий комітет оголосив конкурс на заміщення вакантного місця представника комітету у наглядовій раді державного банку. Оскільки наглядова рада приймає важливі рішення для державного банку, і її неповна укомплектованість несе ризик зниження ефективності діяльності органу», – повідомила пані Бєлькова.

Наглядова рада Укрексімбанку працює у складі 8 осіб з 9 необхідних осіб (досі вакантне місце незалежного члена). Кворум – 6 осіб.

Дмитро Каплюк має досвід роботи у банківській сфері з 2003 року. З 2005 року обіймав керівні посади у департаментах ризик-менеджменту банків. В 2013-2015 роки Дмитро Каплюк був начальником управління контролю кредитних ризиків департаменту контролю банківських ризиків ВТБ Банку; в 2015-2017 роки – директором департаменту ризик–менеджменту Укргазбанку; а в 2019 році був створений ФОП Каплюк Д.Є.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *