Кличко вирішив, як помститись Зеленському та зберегти владу

Боротьба між Банковою і Кличком за Київ вийшла на новий рівень. У відповідь на відсторонення київського мера від призначення керівників районних державних адміністрацій міста і слідом за цим звільнення голів Дарницької, Дніпровської та Шевченківської РДА, на Хрещатику, 36 придумали хід у відповідь.

У районів заберуть повноваження, передавши їх міським структурам. Юристи кажуть, що таке можливо, але є нюанси. Одночасно в мерії планують створити райради.

Наскільки це законно та що залишиться в підпорядкуванні районів, – докладніше читайте в матеріалі Новини.LIVE.

Місту хочуть підпорядкувати всі управління районів

КГГА

У п’ятницю, 28 січня, президент Володимир Зеленський звільнив своїми розпорядженнями голів Дарницької, Дніпровської, Шевченківської районних державних адміністрацій. Замість них призначені тимчасові виконувачі обов’язків. Крім цього, тимчасове виконання обов’язків голови Подільської РДА передано Сергію Коваленку.

Всі звільнені займали свої посади за квотою київського мера Віталія Кличка. Поки з “кличківських” у кріслі залишився голова Голосіївського району Сергій Садовий. Решта п’ять керівників районів заходили за квотою президента.

У відповідь Кличко скликає сесію Київради, яка запланована на 3 лютого, на якій з голосу хочуть внести проєкт, що передбачає абсолютно нову систему управління містом: влада і бюджети зосередяться в мерії. Якщо його приймуть, то у районів, глави яких зараз президентські ставленики, залишаться тільки кабінети.

Як випливає з документа, який опинився в розпорядженні Новини.LIVE, на базі КМДА будуть створені 10 нових департаментів районних адміністрацій, куди планується перекинути більшість повноважень, які зараз є у РДА. Тобто районні управління освіти, капітального будівництва, ЖКГ, відділи доброустрою, охорони здоров’я, з питань комунальної власності та приватизації житлового фонду, – перейдуть у підпорядкування міста, тобто мера Києва.

Старший партнер адвокатської компанії “Кравець і Партнери” Ростислав Кравець сказав Новини.LIVE, що, оскільки всі адміністрації районів – юридичні особи, то “переведення повноважень з районних управлінь на міські департаменти буде поза законом”.

“Формально таке рішення суперечить законам. Змінювати структуру влади Кличко не може. І якщо це рішення приймуть, відбудеться дублювання адміністрацій і управлінь. Правильніше було б з боку Кличка і КМДА оскаржити рішення Кабміну, а поки виконувати його постанову”, – каже Новини.LIVE Кравець.

“Районів як би і немає в системі управління”

Однак, у юристів Київради інше обґрунтування. Як сказано в документі, РДА утворені розпорядженням виконкому Київради, тобто КМДА, ще у вересні 2010 року, як виконання рішення Київської міськради. А повноваження районних адміністрацій у Києві визначені окремими розпорядженнями КМДА від 2011 року. 

Киеврада документ

До сфери управління райадміністрацій віднесено майно районних комунальних підприємств, організацій та установ, які забезпечують життєдіяльність відповідної адміністративно-територіальної одиниці у сфері ЖКГ, освіти і науки, культури, фізичної культури і спорту, охорони здоров’я, без права розпорядження.

Тобто, як пояснюють нам у Київраді, в системі управління міст немає районів, і у них немає своїх повноважень.

“Всі їхні повноваження делеговані Київрадою або Київською адміністрацією, як виконкомом Київради. Тому просто повноваження перейдуть на рівень міста і будуть здійснюватися органами місцевого самоврядування. А що стосується юросіб – у нас всі юрособи”, – кажуть нам у Київраді.

Чи знайдуть голоси

Якщо Київрада проголосує за таке рішення, то таким чином набуде відвертої конфронтації з Банковою. Хоча постанова Кабміну про передачу повноважень щодо підбору кадрів для керівництва київських районів від мера до прем’єра, схвалена президентом, дуже неоднозначна. Адже раніше майже 25 років у процедурі призначень голів київських районів брав участь київський мер.

Але, схоже, Кличкові голоси вдасться знайти. У “УДАРу” разом із фракцією “Європейської солідарності” 60 мандатів. А в ЄС Новини.LIVE підтвердили, що голосуватимуть.

“Якщо вони вирішили незаконно призначати голів районних адміністрацій, то вони нам не залишають вибору”, – каже нам депутат від ЄС Леонід Ємець.

У “Батьківщині” вирішуватимуть у понеділок, коли збереться фракція.

А “Єдність” та ОПЗЖ можуть дати якусь кількість голосів.

“Я особисто хворий. Але, думаю, хтось проголосує. І не тому, що ми любимо Кличка. Просто досі важко було уявити, що таке можливо – усунути керівника міста від вибору глав районів”, – каже депутат від ОПЗЖ. Володимир Яловий.

Новини.LIVE

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *