Колишній акціонер CityCommerceBank вивів майно з-під арешту, коли для покриття вимог кредиторів не вистачає 2,5 млрд

Солом’янський суд Києва скасував арешт майна колишнього співвласника ПАТ «Міський комерційний банк» Сергія Троня.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 21 серпня. Рішення винесла суддя Ганна Сергієнко.

У 2017 році майно було арештовано у кримінальному провадженні щодо службових осіб ПАТ «Міський комерційний банк» за фактом заволодіння грошовими коштами низки банківських установ у 2010 -2015 роках за попередньою змовою з власниками банків в сумі понад 400 млрд. грн.

У 2014 році Сергію Троню опосередковано належало 24,99% ПАТ «Міський комерційний банк».

Колишній акціонер CityCommerceBank вивів майно з-під арешту, коли для покриття вимог кредиторів не вистачає 2,5 млрд

Майно Троня арештували з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої злочини.

Але Тронь не був і не є підозрюваним у даному кримінальному провадженні і допитувався лише як свідок один раз у 2018 році, інших слідчих дій стосовно нього не проводилось.

У 2019 році матеріали кримінального провадження виділені та об’єднані з іншим і з червня минулого року розслідування доручено Солом’янському управлінню поліції. Раніше справу розслідувала СБУ, а перед нею Головне слідче управління Національної поліції.

Відтак суддя дійшла висновку, що необхідність в арешті відпала, інакше це буде невиправдане втручання держави в право особи на мирне володіння своїм майном.

Суд скасував арешт 15 земельних ділянок у Макарівському районі Київської області загальною площею 18,7 га, а також одної квартири і авто «Toyota Land Cruiser 200», 2016 року випуску.

Щодо інших п’яти автомобілів і квартири, то адвокат повідомив, що Тронь не є їх власником і суд рішення по них не приймав.

Водночас ще у 2018 році Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, що діє як ліквідатор ПАТ «Міський комерційний банк», звернувся до Господарського суду Києва з позовом до про стягнення 2, 57 мільярди гривень  із пов’язаних осіб банку.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що під час процедури ліквідації встановлено недостатність майна банку для покриття вимог кредиторів на суму 2, 57 мільярди гривень, тому заявлено вимогу про стягнення із пов’язаних з банком осіб збитків, що були завдані їх неправомірними діями. У списку відповідачів є Сергій Тронь і Рейніс Тумовс, яким належало по 24,99% банку.

Справу не можуть вирішити понад два роки. Спочатку суд не захотів розглядати, бо позовна заява підписана неуповноваженою особою. У листопаді 2019 апеляція скасувала це рішення. Але в лютому сам Фонд гарантування вкладів попросив зупинити провадження до перегляду Великою Палатою Верховного Суду рішень у подібних правовідносинах в іншій справі № 910/11027/18. Зупинку розгляду оскаржив один із відповідачів, наразі рішення в апеляції не прийнято. З клопотанням про арешт майна у порядку забезпечення позову Фонд гарантування вкладів у господарській справі не звертався.

Зауважимо, що один із колишніх акціонерів банку Рейніс Тумовс досі значиться у розшуку МВС і суд заочно взяв його під варту.

Тумовса затримали у Латвії ще у 2018 році, але в Україну його так і не доставили. У 2019 в суді оскаржувалась бездіяльність слідчого і просили зупинити розшук Тумовса у зв’язку із встановленням його місцезнаходження.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *