Колишнього керівника «Родовід Банку» заочно арештували

Печерський суд Києва за клопотанням військової прокуратури обрав для колишнього голови правління «Родовід Банку» Дмитра Єгоренка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 7 лютого 2019.

Зазначається, що у 2017 – 2018 рр. Єгоренко, ігноруючи законні вимоги слідчого, неодноразово не з’являвся для участі у проведенні допиту в якості свідка за повістками до Головної військової прокуратури без поважних на те причин, його місцезнаходження невідоме.

13 грудня 2018 року до обліків Генерального секретаріату Інтерполу внесено клопотання про публікацію Синього оповіщення щодо Дмитра Єгоренка з метою встановлення його місцезнаходження.

У разі затримання підозрюваного мають доставити до суду для вирішення питання про застосування запобіжного заходу чи заміни його на більш м’який.

18 травня 2018 Єгоренку повідомлено про підозру у пособництві у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах. Того ж дня його оголошено в всеукраїнський розшук.

З вересня 2009 по березень 2010 «Родовід Банк» заплатив 18,5 млн грн за оренду приміщення у Рильському провулку,4 площею  5225,8 кв.м. Власником будинку була дружина нардепа Шепелева. За версією слідства, договори оренди були фіктивними і банк приміщеннями не користувався.

Суд взяв до уваги протокол допиту від 11 липня 2017 свідка Сергія Щербини, колишнього тимчасового адміністратора банку. Щербина показав, що екс-нардеп Олександр Шепелев організував заволодіння коштами АТ «Родовід Банк» під виглядом оренди будинку у Рильському провулку,4 та зазначив, що Шепелев здійснював на нього психологічний та фізичний тиск під час та після скоєння злочину. Крім того, Щербина показав, що Єгоренко, будучи службовою особою банку, діючи у злочинній змові з Шепелевим, з метою особистого збагачення, виготовив підроблені документи щодо оренди будинку та особисто їх підписав.

Ці показання Щербина дав після того, як 15 травня 2017 суд за строком давності звільнив його від кримінальної відповідальності за службове підроблення у справі «Родовід Банку».

Також у матеріалах були протоколи допиту у 2010 році 11 свідків, які викривали Єгоренка як пособника заволодіння коштами АТ «Родовід Банк» під виглядом оренди, що Шепелев був неофіційним куратором банку з боку Кабінету міністрів України, а приміщення у Рильському провулку,4 банком не використовувалося.

У 2014 році, в статусі підозрюваного, перебуваючи в лікарні, Шепелев втік разом із конвоїром і переховувався за кордоном. Останнім часом проживав у Росії.

8 лютого 2018 СБУ затримала Олександра Шепелева поблизу Києва. Він був побитий і стверджував, що повернувся в Україну кілька місяців тому, написавши генпрокурору, що хоче дати показання. За словами Шепелева, його викрали і побили люди, які представлялись військовою прокуратурою і вимагали компромату на діючу владу. При затриманні в нього виявили посвідчення підполковника «Міністерства державної безпеки «ДНР» на ім’я іншої особи, але з його фотокарткою.

Після затримання в лютому 2018-го його утримують під вартою у спецізоляторі СБУ. Зараз у судах міста Києва і Київської області розглядається кілька кримінальних справ щодо нього.

Ключовим свідком і заявником у справах проти Шепелева є колишній акціонер «Родовід Банку» Сергій Дядечко. Окрім розтрати коштів банку, він також звинуватив екс-нардепа у двох замахах на його життя.

4 липня 2018 військова прокуратура також повідомила Шепелеву підозру у замовленні вбивства у 2006 році полковника УБОЗ Романа Єрохіна, який розслідував діяльність конвертаційних центрів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *