Колишньому поліцейському присудили півмільйона після виправдання

Охтирський міськрайонний суд Сумської області стягнув 500 тис. грн моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства та суду.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 21 травня.

У 2013 році працівник поліції був затриманий за підозрою у замаху на вимагання і отримання 6000 гривень хабара за не поміщення вилученого автомобіля на штрафний майданчик.

Справа неодноразово розглядалось судом. Обвинувальні вироки переглядались Апеляційним судом Сумської області та Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ і були скасовані у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону і справа призначалась до розгляду повторно.

У лютому 2016 року чоловіка  засудили до 2 років 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 2 роки. З березня по листопад 2016 року засуджений перебував у СІЗО. У  листопаді 2016 року Верховним судом обвинувальний вирок скасовано і чоловіка звільнено з-під варти в залі суду.

У січні 2019 року після нового розгляду судом першої інстанції ухвалено виправдувальний вирок, який апеляційний суд залишив без змін. 

Чоловік пред’явив позов до держави на 3 млн грн.

Протягом майже 6  років він перебував під слідством та судом, тривалий час був обмежений у вільному пересуванні як по території України, так і за її межами, 9 місяців провів у СІЗО, втратив роботу в органах внутрішніх справ.

Мінімальна сума компенсація не могла бути менша за 330 610 грн. (4723 грн. х 70 місяців).

Але з огляду на обставини справи, характер і обсяг страждань, тяжкість вимушених змін житті і стосунках виправаного, ступінь зниження престижу і його репутації, суд задовольнив вимогу на 500 тисяч грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *