Коломойський не відповідатиме за виведені з України мільярди

Олігарх 54-річний Ігор Коломойський відстояв у суді захист персональних даних від Національного банку, Міністерства фінансів і фірм, що займаються консультацією керівників. 15 грудня Солом’янський суд столиці ухвалив рішення, що його дані не підлягають збору, передачі чи поширенню.

“Це означає, що суд заборонив аудит Приватбанку, заборонив розслідувати діяльність його колишніх акціонерів, — пояснює у “Фейсбуку” інвестиційний банкір 35-річний Сергій Фурса. — Спочатку виводиш із країни мільярди доларів. Потім забороняєш комусь розслідувати, як ти це зробив.

Здавалося, у влади вистачить почуття гідності не допустити таких рішень. Але, схоже, “випадкові” зустрічі в Амстердамі — не випадкові (генпрокурор Юрій Луценко зустрівся з Ігорем Коломойським у столиці Нідерландів наприкінці листопада. — Країна).

Уявляєте, ви вбиваєте людину. А потім забороняєте поліції вас ловити за цей злочин. І якщо українські платники податків змушені витратити на націоналізацію Приватбанку понад 150 мільярдів гривень, то це — злочин. За нього хтось повинен заплатити”.

— Це свідчить про те, що ніхто не намагається притягнути Коломойського до відповідальності за доведення Приватбанку до неплатоспроможності, — каже адвокат 44-річний Ростислав Кравець. — Хочуть компенсувати йому так звані збитки від націоналізації за рахунок громадян України. Хоча насправді всі платники податків уже тричі постраждали від цього. Спочатку — з банку вивели кошти за кордон. Потім — із державного бюджету внесли десятки мільярдів, аби уберегти від банкрутства. А тепер стягнуть із людей гроші ще й для компенсації. Ці дії свідчать про змову між владою та Коломойським.

20 грудня стало відомо, що Високий Суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова. Постанова також стосується шести компаній, що, ймовірно, належать їм. Судовий розгляд проти своїх колишніх власників почав Приватбанк.

“Наказ про арешт активів виданий на підставі детальних доказів. Із них випливає, що Коломойський і Боголюбов незаконно вивели з банку майже 2 мільярди доларів. Кошти йшли компаніям, що таємно належали їм або перебували під їхнім контролем”, — йдеться в повідомленні прес-служби Приватбанку.

За допомогою цього судового розгляду він збирається повернути понад $2,5 млрд з урахуванням відсотків.

— Англійський суд заморозив кошти. Далі розглядатимуть справи по суті, — каже Сергій Фурса. — Скільки він триватиме — сказати важко. Нещодавно Коломойський програв у лондонському суді іншому українському олігарху Вікторові Пінчуку і втратив майже мільярд доларів. Та справа тривала понад рік. І ця не закінчиться за місяць чи два. У нас великі шанси виграти цей суд. Інша сторона всіляко затягуватиме процес.

Автор: Таїсія АЛЕКСЄЄВА, Gazeta.UA

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *