Коломойський судиться з радниками НБУ і Приватбанку, в яких проблеми з НАБУ та ГПУ

Відповідно до матеріалів Солом’янського райсуду м. Києва щодо справи №760/27582/17, екс-співвласник Приватбанку Ігор Коломойський подав позов до НБУ, Міністерства фінансів, Приватбанку, компаній Кролл Ассошіетс Юк ЛЛП, Алікспартнерс Сервісез Юк ЛПП, ТОВ «АліксПартнерз (Україна)», ТОВ «Астерс», ТОВ «Астерс Консалт», Хоган Ловеллс Інтернешнл ЛЛП «про визнання недійсним договорів та припинення дій».

Нагадаємо, згадані приватні структури є консультантами НБУ та Приватбанку, які залучені до процесу forensic audit Приватбанку. НБУ публічно заявляв, що не знає, коли завершиться цей аудит, хоча в Меморандумі з МВФ дедлайном був визначений кінець вересня.

За неофіційними даними ЗМІ, двічі повертав для Kroll і AlixPartners підготовлений ними звіт, «не знаходячи в ньому того, що [Нацбанк] хотів бачити» (цитата).

Наразі відкритим є питанням щодо законності/незаконності отримання інформації фахівцями Kroll і AlixPartners в рамках forensic audit Приватбанку, що зрештою створює для держави ризик «дискваліфікації» в судовому порядку відповідних доказів.

По-перше, І. Коломойський подав позов у Високий суд Лондона проти компанії AlixPartners у зв`язку з її співпрацею з НБУ в контексті націоналізації Приватбанку. Бізнесмен вказував на можливий конфлікт інтересів AlixPartners, з огляду на те, що І. Коломойський раніше був клієнтом AlixPartners (в рамках майнових спорів з Віктором Пінчуком) та надавав компанії конфіденційну інформацію.

По-друге, Департамент інспекційних перевірок банків НБУ інформував керівництво НБУ про юридичні ризики через залучення іноземних фахівців AlixPartners Services UK LLP і Kroll Аssociates UK Limited до перевірки Приватбанку всупереч вимогам чинного законодавства. Крім того, як стверджували у ДІПБ, отримані консультантами інформація пересилається «каналами Інтернет, а також фізично вивозиться на зовнішніх носіях за межі держави».

Після появи в ЗМІ інформації про доповідну записку ДІПБ для керівництва Нацбанку з НБУ була звільнена Тетяна Лебединець – директор вказаного департаменту. НБУ публічно заперечував зв’язок між звільненням Т. Лебединець та forensic audit Приватбанку, стверджуючи, що причиною такого кадрового рішення стало «систематичне невиконання службових обов`язків».

Разом з тим, була інформація, що слідчі ГПУ здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні №42017000000003145 за ст. 362 Кримінального кодексу за фактом можливого незаконного витоку інформації про клієнтів Приватбанку. ЗМІ писали, що відповідні дані могли «перекочувати» на сервери в Росії. Генпрокуратура офіційно підтверджувала, що розслідує можливий факт витоку інформації, але не вдавалася в деталі.

У Приватбанку публічно запевняли, що «із банку не було витоку даних». «Ці дії не були не санкціонованими і стосувалися періоду всебічного аудиту операцій пов’язаних осіб», – зазначав прес-секретар Приватбанку Олег Серга, додаючи в т.ч., що “не всі співробітники були до кінця проінформовані щодо процесу”.

Колишній корпоративний секретар Приватбанку Вікторія Страхова зауважувала, що оприлюднені в Інтернеті скріни можливої переписки співробітників Приватбанку про ймовірний витік даних про клієнтів банку – “це просто скріни процесу penetration test та симуляції при проведенні Cyber Audit”. «Ще один з варіантів – передача даних для Kroll, оскільки в них якраз є московські співробітники. Але це теж було санкціоновано», – додавала В. Страхова.

На фоні усіх цих епізодів нещодавно з’явилася інформація, що детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування по двом кримінальним провадженням, які стосуються фінансової складової співпраці НБУ, Мінфіна та Приватбанку з іноземними консультантами:

– №42017000000003528 (зареєстроване 06.11.2017) за фактом (цитата з витягу з ЄРДР) «розтрати службовими особами Національного банку України та державного ПАТ КБ «Приватбанк» державних коштів шляхом зловживання своїм службовим становищем в ході проведення закупівлі консультаційних послуг іноземних компаній протягом 2016-2017 років»;

– №42017000000004914 (зареєстроване 07.12.2017) щодо (цитата) «вчинення кримінального правопорушення окремими керівниками Національного банку України, Міністерства фінансів України та ПАТ КБ «Приватбанк», які, діючи умисно, всупереч інтересам служби, з корисливих мотивів, у співучасті з Kroll Associates U.K. Limited, AlixPartners Services UK LLP, Hogan Lovells International LLP, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах, протягом 2016-2017 років уклали договори із надання консультаційних послуг з порушенням вимог законодавства про здійснення публічних закупівель із зазначеними компаніями, а також залучили у якості субпідрядників із надання консультаційних послуг української юридичні компанії ТОВ «Астерс», ТОВ «Астерс Консалт» за завищеними цінами, чим здійснили заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах, на суму понад 80 млн грн».

Крім того, Генпрокуратура здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42017000000002828, в якому згадувалося детективне агентство Kroll.

Згідно з судовими матеріалами, слідчі ГПУ встановили, що (цитата) “службові особи ПАТ КБ «Приватбанк» за попередньою змовою з представниками Національного банку України, а також із власниками та керівниками ряду суб’єктів господарювання, зокрема, іноземної детективної компанії «Kroll», використовуючи службове становище, з корисливих мотивів, за грошову винагороду, маючи на меті особисте незаконне збагачення, всупереч інтересам служби, організували схему систематичної розтрати коштів ПАТ КБ «Приватбанк», акції якого належать Державі в особі Кабінету Міністрів України, в особливо великих розмірах, шляхом проведення завідомо збиткових операцій з кредитування суб`єктів господарської діяльності за грошову винагороду в розмірі 3-5% від загальної суми кредиту”.

04 грудня Печерський райсуд м. Києва дав дозвіл слідчим ГПУ на проведення обшуку в Приватбанку для виявлення та вилучення речей і документів, які стосуються в т.ч. «позапланової інспекційної перевірки ПАТ КБ «Приватбанк», призначеної розпорядженням НБ України №437-ро від 31.05.2017, а також залучення до її проведення співробітників іноземної детективної компанії «Kroll» (цитата).

Відповідний обшук був проведений у Приватбанку 07 грудня. За неофіційними даними, він був зупинений за вказівкою Президента.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *