Коломойського врятують за рахунок українців – експерт

Олігарх Ігор Коломойський у суді відстояв захист персональних даних від Міністерства фінансів, Національного банку, а також низки консалтингових фірм. 15 грудня Солом’янський суд Києва ухвалив рішення, що його персональні дані не підлягають збору, передачі чи поширенню. У позові Коломойського йдеться про існування реальної загрози незаконного використання його даних НБУ та Мінфіном.

“Найімовірніше, мова про консалтингові фірми, які раніше надавали певні консультації пану Коломойському і Приватбанку. Вони мали можливість як незалежні консультанти отримувати інформацію, – говорить адвокат Ростислав Кравець. – У подальшому Національним банком була надана інформація для проведення аудиту. Так пан Коломойський намагається заблокувати діяльність щодо аудиту та розголошення цих даних”.

Не виключено, що всі ці рішення скоординовані з керівництвом країни, вважає експерт.

“Це свідчить про те, що ніхто не намагається притягнути Коломойського до відповідальності за доведення банку до неплатежеспроможності. А також намагаються Коломойському за допомогою платників податків компенсувати збитки, які він вважає, що поніс. Хоча насправді всі громадяни України, всі платники податків, вже тричі постраждали від дій так званої націоналізації. Спочатку — були виведені кошти за кордон. У подальшому — внесли мільярди гривень, щоб стримати збанкрутіння банку. Зрештою, з платників податків стягнуть кошти для компенсації у зв’язку процедурою націоналізації. Тому всі ці дії свідчать виключно про змову між державою, чиновниками та Коломойським”, – вважає він.

У базі даних Приватибанку є всі, хто коли-небудь користувався послугами установи.

“На мою думку, ідеться фактично про дані всіх громадян України, тому що у всякому разі кожен стикався, чи перераховував гроші через Приватбанк. Інформація і на фізичних, і на юридичних осіб, на всіх, хто користувалися послугами Приватбанку. Це паспортні дані, ідентифікаційні коди, кредитні історії, місця проживання, послуги, якими користувалися, розрахунки тих осіб. І зараз ця база знаходиться у невстановленої групи осіб. Є небезпека шахрайських і інших дій, вчинених за допомогою інформації, яка є в цій базі”, – зазначив адвокат.

На думку адвоката, існують певні домовленості між паном Коломойським і вищими чиновниками, які прагнуть знайти компроміс з олігархом, а не притягати його до відповідальності.

“Я думаю, що ця справа (розслідування розкрадання коштів з Приватбанку. – Gazeta.ua) закінчиться тим, що платники податків ще заплатять Коломойському за те, що пані Гонтарєва з паном Гройсманом вирішили так фактично врятувати Коломойського.

Щоб коментувати зустріч Коломойського і Луценка (Юрій Луценко зустрівся з олігархом Ігорем Коломойським в Амстердамі наприкінці листопада. – Країна), треба пригадати, на яких саме автомобілях пересувався пан Луценко, коли був міністром внутрішніх справ. У той час було повідомлення, що ці автомобілі належали Приватбанку. Це може виключно свідчити про бажання держави досягти компромісу за рахунок платників податків”, – сказав Ростислав Кравець.

19 грудня 2016 року через виведення коштів за кордон, Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку. На момент націоналізації клієнтами Приватбанку були 18 млн українців. Коломойський не згодний з рішенням про націоналізацію банку та зазначив, що його примусово позбавили права приватної власності на акції Приватбанку.

Таїсія Алексєєва, Gazeta.ua

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *