Коментар Національного банку щодо ситуації на валютному ринку

Після незначного послаблення гривні на початку 2019 року ситуація на валютному ринку змінилася на протилежну – курс гривні під впливом ринкових факторів зміцнюється упродовж останніх тижнів.

Від початку року станом на 7 березня офіційний курс гривні зміцнився на 4,4% до 26,48 гривень за долар США. Зокрема, лише з початку березня – на 1,4%. Таку ситуацію на валютному ринку зумовлюють насамперед такі чинники:

  • сприятлива зовнішня цінова кон’юнктура для товарів українського експорту, зокрема аграрної і металургійної продукції, істабільні надходження експортної виручки;
  • наближення строків сплати річних податків до державного бюджету, що стимулює бізнес активніше продавати іноземну валюту;
  • слабке зростання імпорту товарів і низькі обсяги репатріації дивідендів в інвалюті за кордон;
  • чистий продаж валюти населенням.

Зазначені фактори забезпечують переважання пропозиції валюти над попитом на міжбанківському валютному ринку. Водночас приплив іноземного капіталу в державні цінні папери, який спостерігався від середини січня, на сьогодні уповільнився і не відіграє значної ролі у зміцненні курсу гривні.

Національний банк дотримується Стратегії валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки і не спрямовує свої операції на підтримку певного рівня курсу. Щоб запобігти надмірним коливанням курсу в період суттєвих погойдувань у бік знецінення, викликаних ситуативними чинниками, Національний банк продає валюту, а за наявності надлишкової пропозиції, яка спричиняє коливання в бік зміцнення, – викуповує її в незначних обсягах для поповнення міжнародних резервів.

Отже, поточна сприятлива ситуація на валютному ринку дає можливість Національному банку поповнювати міжнародні резерви без впливу на напрямок руху курсу гривні. Від початку року станом на 7 березня чиста купівля валюти Національним банком становить близько 700млн дол. США, із них більше 200 млн дол. США – за перший тиждень березня.

Коливання курсу у бік зміцнення, які спостерігаються упродовж останніх тижнів, є здоровою реакцією ринку на постійні зміни економічної ситуації. Під впливом зміни балансу попиту-пропозиції курс національної валюти в різні періоди може як посилюватися, так і послаблюватися.

У таких умовах короткострокове прогнозування  курсу гривні є ускладненим. Для хеджування валютних ризиків, пов’язаних з виконанням зобов’язань за кредитними договорами і зовнішньоекономічними контрактами, бізнес може укладати з банками форварди, фіксуючи для себе певний рівень курсу в майбутньому. Ця можливість реалізована в рамках валютної лібералізації, яку проводить Національний банк.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *