Комітет ВР обіцяє доплати суддям у прифронтових регіонах

Комітет ВР обіцяє доплати суддям у прифронтових регіонах

Профільний комітет ВР доручив робочій групі підготувати проект змін до закону «Про судоустрій і статус суддів», яким передбачити доплати до посадового окладу за здійснення правосуддя на територіях бойових дій.

Як повідомив член Комітету ВР з питань правової політики Сергій Демченко пропонуються такі доплати: на територіях активних бойових дій — 15% посадового окладу; на територіях можливих бойових дій – 10%, про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Закон і Бізнес».

Комітет ВР обіцяє доплати суддям у прифронтових регіонах

За його словами, право на доплати матимуть судді 86 судів, зокрема у Запорізькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Донецькій областях. Кошти для цього можуть бути перерозподілені із понадпланових надходжень від судового збору.

Член Вищої ради правосуддя Юлія Бокова, яка брала участь у засіданні комітету, відзначила важливість такої пропозиції, оскільки це мотивуватиме нових суддів обирати роботу в судах на прифронтових територіях. Якщо фінансування може бути забезпечено за рахунок судового збору, то, на думку Ю.Бокової, ВРП може підтримати таку ініціативу.

Комітет також заслухав звернення голів Київського апеляційного суду, Північного апеляційного господарського суду, Шостого апеляційного адміністративного суду, Київського окружного адміністративного суду, Господарського суду м.Києва щодо внесення змін до класифікації посад працівників апарату судів, повноваження яких поширюються на всю територію України. Керівники судів мотивували своє прохання тим, що через низькі заробітні плати відбувається відтік кваліфікованих кадрів, що може призвести до зупинення здійснення правосуддя у цих судах. Члени Комітету підтримали таку пропозицію.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім цього, обговорювався законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо запровадження спеціалізації суддів з розгляду військових кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку» (№10301).

Як повідомляв «ЗіБ», ним пропонується запровадити у місцевих та апеляційних судах спеціалізацію суддів зі здійснення кримінального провадження у вказаних справах. Таких суддів обиратимуть збори за пропозицією голови суду або будь-якого судді, якщо пропозиція голови не буде підтримана, на строк не більше 5 років з можливістю бути переобраними повторно. При цьому якихось особливих вимог, крім досвіду здійснення кримінальних проваджень, від такого судді не вимагається.

З огляду на велику кількість зауважень і альтернативних пропозицій, Комітет вирішив доопрацювати цей проект. Своєю чергою, Ю.Бокова повідомила, що ВРП готує консультативний висновок щодо цієї законодавчої ініціативи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *