Комітет ВР прийняв рішення для скорочення до 9 суддів суддів Великої палати

Законопроект про зменшення Великої Палати Верховного Суду до 9 осіб пропонується включити до порядку денного парламенту.

Комітет ухвалив рішення щодо законопроекту про кількість суддів Великої Палати ВС
15 січня на своєму засіданні Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував включити до порядку денного парламенту законопроект №2462 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо кількісного складу суддів Великої Палати Верховного Суду. Його ініціатором виступає член Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій.

«Пропонується зменшити кількість суддів Великої палати Верховного Суду до 9 осіб (по двоє суддів від кожної юрисдикції + голова суду).

Причина внесення законопроекту — прийняття ВР законів, якими зменшується загальна гранична кількість суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб та встановлюються фільтри для справ, що надходять до Великої палати. Велика палата не може бути сформованою у кількості 21 судді (як зараз) при тому, що загальна кількість суддів буде максимум 100. Тобто при існуючому стані справ 20% суддів працюватимуть у Великій палаті при тому, що кількість справ, що передаються на її розгляд має скоротитися в рази через встановлені Законом №142-IX від 02.10.19 фільтри. До того ж переконаний, що дев’ятьом суддям буде легше сформувати єдину думку при розгляді справ, ніж 21 судді).

Зверну увагу, що зменшення кількості суддів Великої Палати за цим законопроектом відбудеться після зменшення кількості суддів ВС до 100, а не відразу після його прийняття», — раніше повідомив Роман Бабій на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя у своєму висновку наголосила на відсутності потреби у зміні верхньої межі кількості суддів Верховного Суду, оскільки право громадян на доступ до суду не буде забезпечено повною мірою.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *