Конституційний суд Чехії: Підприємець не мусить бути політично нейтральним

Конституційний суд Чехії 30 квітня 2019 року вирішив, що в діях готелю в місті Остраві, який відмовлявся поселяти громадян Росії без письмової заяви з засудженням анексії Криму, не було дискримінації. Також скасований штраф, що був накладений на фірму-власницю готелю. Тепер справа повертається на повторний розгляд до Найвищого адміністративного суду Чехії.

Конституційний суд встановив, що про дискримінацію могло б ітися, якби клієнтів відмовлялися поселяти з мотивів ненависті, очевидного свавілля чи з приниженням гідності. У справі ж із готелем Brioni в центрі Острави йшлося про безпосереднє і емоційне висловлення політичної позиції його власника на однозначне порушення міжнародного права, яким була анексія Криму Росією, і ця позиція збігається з зовнішньою політикою Чехії і політикою міжнародних організацій.

“Підприємець не мусить бути політично нейтральним і при здійсненні підприємницької діяльності йому не можна заборонити висловлювати свою політичну позицію, якщо це робиться коректним чином”, – наголосив суддя-доповідач у справі Войтех Шимічек.

Суд же констатував, що готель повівся передбачувано і анонсував таке обмеження своїх послуг в інтернеті.

“Кожен клієнт так міг наперед зважити, чи використати такі послуги, чи ні. До того ж ішлося про готель у центрі Острави, де є десятки інших готелів, так що клієнтам не було проблем знайти альтернативу”, – зазначили судді.

За їхніми словами, підприємництво є не тільки шляхом до прибутку, але й простором для самореалізації, і держава мала б втручатися в це лише у виняткових випадках – до яких розглянута ситуація не належить.

Відтак Сенат Конституційного Суду підтримав конституційну скаргу заявника і скасував рішення Вищого адміністративного суду, оскільки воно порушило свободу слова, гарантовану Хартією основних прав і свобод.

Нагадаємо, скандал спалахнув навесні 2014 року, невдовзі по тому, як Росія анексувала український Крим. Коли у квітні того року готель Brioni перевірила Чеська комерційна інспекція, там виявили оголошення, що громадяни Росії не можуть поселитися там, починаючи з 24 березня, якщо не підпишуть заяву з засудженням окупації Криму.

Інспекція наклала на фірму-власник готелю штраф у 50 тисяч чеських крон (за нинішнім курсом це майже 58 тисяч гривень), пізніше суди знизили штраф до 5 тисяч. Найвищий адміністративний суд тоді констатував, що висловлення політичної позиції не дає права примушувати клієнтів відмежовуватися від зовнішньої політики їхньої держави. Власники готелю не погодилися з цим і дійшли з оскарженнями до Конституційного суду.

У Чехії Конституційний суд, на відміну від однойменного українського органу, уповноважений, зокрема, розглядати конституційні скарги на рішення судів нижчих інстанцій чи рішення органів державної влади або місцевого самоврядування, які містять втручання в конституційно гарантовані основні права і свободи людини – фактично виступаючи в таких випадках, як суд найвищої інстанції в Чехії. Якщо Конституційний суд скасовує таке рішення, він направляє справу на новий розгляд до відповідного суду чи органу.

Україна, а також провідні країни світу та міжнародні організації, вважають окупацію й анексію Росією Криму незаконними. Через анексію Криму країни Заходу запровадили проти Росії економічні санкції. Кремль окупацію заперечує і називає анексію півострова «відновленням історичної справедливості».

Як змінився світовий лад через п’ять років після анексії Криму? Чи варто чекати глобальної війни через протистояння в Україні? Як довго може тривати окупація півострова? І що необхідно зробити українській владі, щоб не втратити Крим остаточно? На ці теми в студії Радіо Крим.Реалії у ток-шоу «Кримський вечір» говорив екс-Уповноважений Верховної Ради України по контролю за діяльністю розвідок в Україні та колишній керманич Служби зовнішньої розвідки України Віктор Гвоздь.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *