Конституційний Суд України оприлюднив щорічну інформаційну доповідь

29 березня Конституційний Суд України на своєму засіданні затвердив текст щорічної інформаційної доповіді. У такий спосіб Конституційний Суд України звітує вперше. Оскільки підготовка та оприлюднення щорічної інформаційної доповіді за підсумками діяльності та фінансового забезпечення Суду у попередньому році є новелою Закону України «Про Конституційний Суд України» від 13 липня 2017 року.

«Запровадження практики інформування суспільства про діяльність органу конституційної юрисдикції відповідає основним напрямам євроінтеграційного процесу в Україні, пов’язаного з проведенням соціально-економічних реформ та інституційних перетворень, доповнює систему організаційно-методичних заходів з метою висвітлення його діяльності», – зазначається у вступній частині документа.

Щорічна інформаційна доповідь Конституційного Суду України складається з п’яти розділів, у яких висвітлюються, зокрема, питання повноважень Суду та його конституційного складу, судової й позасудової діяльності КСУ, організації діяльності Суду та стану її фінансування, статистичних показників за 2017 рік.

У фокусі доповіді інформація про зміст конституційних подань, конституційних звернень та конституційних скарг, які надійшли до Суду у звітному році, зміст актів, ухвалених Судом, стан їх виконання, а також статистичні показники.

Так, у документі зазначається, що у 2017 році в конституційних поданнях найчастіше порушувалися питання  щодо звуження змісту та обсягу конституційних прав громадян, зокрема, внаслідок ухвалення або внесення змін до законів України, які регулюють питання соціального захисту, оплати праці та пенсійного забезпечення окремих категорій громадян; порушення конституційних прав окремих категорій громадян внаслідок закріплення дискримінаційного законодавчого регулювання; порушення конституційних прав громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на інформацію, а також законодавче врегулювання цензури; порушення конституційних прав під час проведення кримінального провадження та можливості їх судового захисту; законодавче закріплення дискреційних повноважень органів державної влади; законодавче регулювання права власності на землю.

У доповіді йдеться також про таку законодавчу новелу, як інститут конституційної скарги. За звітний період до Суду надійшло 474 конституційні скарги. Здебільшого у конституційних скаргах порушувалися питання щодо соціального забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також забезпечення права на апеляційний перегляд справи та касаційне оскарження судових рішень.

У документі зазначається, що 2017 році Суд визнав неконституційними, зокрема, положення третього речення частини третьої статті 315 Кримінального процесуального кодексу України; пункт 7 частини другої статті 42 Закону України «Про вищу освіту»; частину дев’яту статті 61, частину третю статті 105 Закону України «Про вибори народних депутатів України»; пункту 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних  депутатів України».

Також у доповіді висвітлено інформацію щодо співробітництва Суду з органами конституційної юрисдикції інших держав, міжнародними судовими інституціями та міжнародними організаціями. Так, у звітному періоді Конституційний Суд України головував в Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів (BBCJ) і організував ряд заходів, пов’язаних з її діяльністю та інституційною розбудовою.

Окремо у документі Суду окреслено основні стратегічні напрями планування діяльності Суду. Такими напрямами визначено, зокрема, підвищення інституційної спроможності Суду шляхом застосування міжнародних стандартів, принципів та цінностей для ефективного захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина через реалізацію та розвиток інституту конституційної скарги; забезпечення доступності та відкритості конституційного судочинства через сприйняття, розвиток та імплементацію комунікаційної стратегії Суду; впровадження новітніх інформаційних та цифрових технологій у Суді.

Із повним текстом щорічної інформаційної доповіді Конституційного Суду України можна ознайомитися за посиланням.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *