Квартири в Києві в подарунок і мільйонна зарплата – суддя-член ВСП Ольга Попікова

Пишуть також, що Ольга Попікова часто “відмазує” від проблем своїх колег із цеху. Що відомо про Ольгу Попікову? Чим Ольга Попікова відзначилася на посаді члена ВСП?

Попікова

Квартири, отримані в подарунок або за нереалістичними цінами, розкішна сімейна «дача» за містом, мільйонні доходи та сумнівні рішення у справах, що стосуються колег-суддів – багатий бекграунд судді Ольги Попікової. Тому журналісти ретельно досліджували минуле цієї служниці Феміди та поспілкувалися безпосередньо з нею, щоб прояснити всі питання.

Про це пише Стопкор.

2023 року було опубліковано оновлений список членів Вищої ради правосуддя. У лавах ВСП – Ольга Попікова, суддя із більш ніж 20-річним стажем роботи у сфері права. Суддівську кар’єру Ольга розпочала у Господарському суді Київської області. Протягом липня 2008 року по жовтень 2011 року та з вересня 2018 року по червень 2019 року працювала суддею Київського апеляційного господарського суду. Наступні вісім років була суддею у Вищому господарському суді України.

З 2019 року до теперішнього часу Ольга Попікова є суддею Північного апеляційного господарського суду. В даний час обіймає посаду члена Вищої ради правосуддя, входить до складу Третьої Дисциплінарної палати ВСП.

Що відомо про Ольгу Попікову

У медіа можна знайти суперечливу інформацію щодо Попікової, яка стосується ймовірних «махінацій» з майном. Згідно з нею, ще 2001 року суддя стала власницею квартири в центрі Києва лише за 107 тисяч гривень. А вже у 2010 році вона продала це житло у 14 (1) разів дорожче – понад півтора мільйона гривень, що еквівалентно 200 тисячам доларів за тодішнім курсом.

За даними видання «Слово і діло», у 2010 році квартири площею 50 кв. м у Києві в середньому коштували 90 000 доларів США або 721 000 грн. Тобто, вдвічі дешевше, ніж продала Попікова.

А у 2003 році батько судді взагалі придбав нерухомість площею 83 квадратні метри у серці столиці за 15 300 грн. Проте така вартість не відповідала середньої ринкової вартості квартир у Києві на 2003 рік. У 2019 році Ольга Володимирівна набула права власності цієї квартири за договором дарування.

Примітно, що у своїх електронних деклараціях Ольга Попікова не вказала вартості одержаної квартири, яка, ймовірно, порушує вимоги антикорупційного законодавства.

Як стверджують медіа, за договором дарування квартиру оцінено Попіковою та її батьком у 1700 грн. Проте ринкова вартість квартир із аналогічним розташуванням у липні 2019 року в середньому становила 180 тисяч доларів.

“Таке заниження вартості може свідчити про спробу ухилення від податків”, – припускають журналісти.

Крім того, з 2006 до 2010 року батьки Попікової стали власниками нерухомого майна загальною вартістю трохи більше мільйона гривень. Щодо джерел походження коштів на придбання вищезгаданого нерухомого майна суддя вказала кошти від продажу батьками нерухомості, але їхня загальна сума сягає лише половини витрачених на купівлю коштів. За даними Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, дохід її батька з 1998 до 2010 року становив 157 тисяч гривень, а матері — 240 тисяч гривень.

А під час повномасштабної війни батько судді Володимир Попіков купив квартиру у Києві за 55,5 млн. грн. За дивним збігом, у декларації-2020 Ольга комусь передала схожу суму за договором дарування.

Команда СтопКора зустрілася із суддею Попіковою, щоб поставити їй питання щодо вказаної нерухомості.

Перше питання стосувалося останнього придбання – квартири у центрі столиці вартістю 5,5 млн. грн.

“Я вам скажу, чого я не купила сама. Це питання було суто сімейне. Тому що батько купив мені квартиру в цьому будинку ще 2001 року. І потім, коли я продала цю квартиру, це були офіційно мої гроші, я їх декларувала, оскільки квартира була на мене куплена. Але за фактом це були гроші батька”.

Наступне питання – про занижену оцінну вартість квартири, придбаної батьком Ольги 2003 року та надалі переданої дочці.

«Батько робив мені договір дарування цієї квартири. Коли він її купував у 2003 році, достатньо було вказати балансову вартість. За договором дарування від родичів мито не сплачується. І немає вимоги робити оцінку. Тобто ставиться будь-яка ціна – п’ять гривень та все», – стверджує Попікова.

Журналісти запитали й щодо ціни 15 тисяч гривень за цю квартиру, але Ольга запевняє: про таке не чула. А ось продаж квартири, придбаної у 2001 році за завищеною ціною, та наявність коштів на нерухомість суддя пояснила так.

«По-перше, туди було вкладено кошти, було зроблено ремонт. Батько на Рівненщині займався бізнесом. Офіційно він був єдиним власником підприємства, яке він закрив у 2003 році. Мої батьки живуть у Києві, а все, що було у них придбано, — у Рівному. Тобто батько мав право розпоряджатися цими коштами», – каже Ольга.

Знімальна група СтопКора також завітала до заміської «дачі» Попікових.

Цей будинок, оформлений на матір судді, було придбано у 2006 році за 164 тисячі гривень, що еквівалентно 32 тисячам доларів. Двоповерхова вілла розташована в передмісті столиці, в закритому садовому товаристві. Однак, за словами експертів з нерухомості, на той час вона стільки охороняти не могла.

«Я одразу вам скажу, що за 30 тисяч неможливо було на той час придбати такий будинок. Тобто він тоді коштував десь удесятеро більше», – коментує ріелтор Наталія Савченко.

Зазначимо, Ольга Попікова була відряджена до ВСП 11 січня 2023 року терміном на чотири роки, попередньо отримавши заробітну плату майже 150 тисяч із Північного апеляційного господарського суду, який продовжує залишатися її основним місцем роботи. Її річна зарплата у Вищій раді правосуддя становить 2 мільйони 483 тисячі гривень.

Чим Ольга Попікова відзначилася на посаді члена ВСП

За аналітикою “Фонд Де-юре”, з листопада 2023 по травень 2024 року ця член забезпечила розгляд 347 та відкриття найбільшої кількості справ серед членів ВСП, обраних за квотою з’їзду суддів.

«У справах, де Попікова О.В. була доповідачем, було прийнято найбільшу кількість рішень про відмову у притягненні суддів до відповідальності та загалом найбільшу кількість рішень по суті справи. Притягнуто до відповідальності трьох суддів (одне попередження та дві суворі догани з позбавленням доплат до посадового окладу)», – йдеться у матеріалі.

Зокрема, саме під егідою Ольги було відправлено у «почесну» відставку суддю Євромайдану — Наталію Чередниченко.

Також, як зазначають у фонді, Чередниченко розглядала справу, де стороною був її рідний брат, та задовольнила його позов. Крім цього, Попікова проголосувала проти звільнення судді Усатова, який ще у 2018 році у стані алкогольного сп’яніння скоїв ДТП. Що про це каже сама Ольга?

«Я пам’ятаю цю справу, ми колегіально її розглядали. Тому що це колегіальний орган. Я вам скажу, що дуже сильно вагалася. Щодо Вусатого, я не дуже з цього приводу, але баланс був, бо справді щодо провини там немає питань щодо наслідків звільнення. Я пам’ятаю, що ми дуже довго з колегами це питання обговорювали і багато чинників якось враховували», – пояснює член ВСП.

І ще один чудовий нюанс.

За інформацією сайту rezzonans.in.ua, кілька членів ВСП до початку повномасштабної війни відвідували країну-агресора.

Як стало відомо з витоків персональних даних у Росії, щонайменше троє членів Вищої ради правосуддя до повномасштабного вторгнення в Україну відвідували територію Росії, де були зареєстровані за місцем тимчасового проживання. Серед них фігурує і суддя Ольга Попікова, яка реєструвалась один раз у м. Петрозаводську.

Автор: Олексій Михайлюк

СТОПКОР

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *