Лайки у переписці: як змінюється їх юридичний статус у визнанні іноземними судами

Лайки у переписці: як змінюється їх юридичний статус у визнанні іноземними судами

Емодзі великим пальцем, який піднято догори (лайк), щораз частіше судами визнається за письмову згоду. Відповідне рішення ухвалила Колегія у цивільних справах Ризького окружного суду (Латвія). Суд розглядав спір між працівником та роботодавцем щодо звільнення. Один із пунктів спору полягав у тому, що роботодавець у робочому чаті в Slack вимагав по середах перебувати в офісі.

Позивач (працівник) залишив під цим повідомленням лайк, а суд дійшов висновку, що це можна розглядати як письмову угоду. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

На обґрунтування рішення суд посилається на статтю 1505 Цивільного закону (“При виникненні сумнівів щодо значення слів слід брати до уваги їх зміст та ясно висловлений чи інакше виражений намір учасників”).

Суд також посилався на Кембриджський словник, який визначає символ “лайка” як “щось, що отримало схвалення”. У тексті рішення сказано, що позивач обіймав посаду, де він не міг не знати значення цього символу.

Раніше канадійський фермер із Саскачевану пізнав вартість лайка в переписці, коли суд оштрафував його за використання емодзі у відповідь на надісланий контракт. Про таке рішення суду повідомляла BBC. Він стверджував, що це було підтвердження отримання, але суддя постановив, що це було договірною угодою. Відповідно, фермер має сплатити 82 000 канадських доларів (61 610 доларів США) за невиконання контракту.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Покупець (він же і позивач) стверджував, що розмовляв із фермером по телефону про його потенційну покупку, сказавши, що збирається купити зерно в листопаді того самого року. Потім він надіслав фермеру текстове повідомлення з проєктом договору, написавши «будь ласка, підтвердьте контракт на льон». Фермер відповів емодзі «великий палець вгору», але не доставив льон до зазначеної дати.

Позивач зазначив, що у нього були давні ділові стосунки з відповідачем і що фермер раніше погоджувався укласти контракти за допомогою текстових повідомлень, що спонукало його вважати, що емодзі скріпили угоду.

Але, даючи свідчення під присягою, фермер сказав, що емодзі з великими пальцями вгору «просто підтверджують, що я отримав контракт на льон. Це не було підтвердженням того, що я згоден з умовами».

Вищий суд провінції Саскачеван в Канаді (The Court of King’s Bench for Saskatchewan) у своєму рішенні став на бік позивача.

Суддя також спирався на визначення «лайк» зі словника Dictionary.com, яке стверджує, що «вони використовуються для вираження згоди, схвалення або заохочення в цифрових комунікаціях».

«Я не впевнений, наскільки це авторитетно, але, здається, це відповідає моєму розумінню з мого повсякденного використання навіть як пізнього новачка у світі технологій», — написав суддя. Він додав, що хоча підпис є «класичним» підтвердженням особи, це не заважає людині використовувати сучасні методи, як-от емодзі, для підтвердження контракту, і що емодзі можна використовувати як цифровий підпис.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«Цей суд із готовністю визнає, що емодзі з великими пальцями вгору є нетрадиційним засобом «підписати» документ», — зазначив суддя. «Але незважаючи на це, за таких обставин це був дійсний спосіб передати дві мети «підпису»: ідентифікувати підписанта, що робиться за номером мобільного телефону відповідача, і передати згоду з контрактом», — йдеться в повідомленні.

«Я згоден, що ця справа є новою (принаймні в Саскачевані), але тим не менше цей суд не може (і не повинен) намагатися зупинити хвилю технологій і загального використання», — підсумував суддя.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *