Липень став найсмертоноснішим місяцем для українських цивільних за 20 місяців через російські атаки

Липень став найсмертоноснішим місяцем для українських цивільних за 20 місяців через російські атаки

Сумнозвісну статистику оприлюднила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні. В ООН також зазначили, що російська атака на Костянтинівку 9 серпня “продовжує гнітючу тенденцію зростання втрат серед цивільних осіб внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну”.

219 загиблих і 1018 поранених

Цього липня кількість загиблих і поранених цивільних в Україні від російських обстрілів стала найбільшою від жовтня 2022 року. Про це 9 серпня повідомила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Як наголосили в ООН, у липні 2024-го продовжилася тривожна тенденція, що триває від березня 2024 року, “а саме зростання кількості втрат (випадків загибелі й поранення) з-поміж цивільних осіб”.

Даніель Белль, очільниця Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, наголосила, що російська атака 8 липня 2024 року “збільшила кількість втрат з-поміж цивільних осіб до такого рівня, якого не було останні 20 місяців”. “Я щиро сподіваюся, що кількість втрат у липні буде винятком і що ця тенденція збільшення втрат серед цивільних осіб припиниться”, — казала пані Даніель.

За даними Моніторингової місії, через насильство, спричинене російською війною, у липні в Україні загинули понад 200 цивільних: щонайменше 219 людей. Ще 1018 мирних людей зазнали поранень.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Липень став найсмертоноснішим місяцем для українських цивільних за 20 місяців через російські атаки

Кривий Ріг, 8 липня 2024 року. Наслідки російського удару. Фото: “Суспільне Дніпро”

Як зауважили в ООН, кількість втрат серед цивільних у липні була найвищою від жовтня 2022 року, коли 317 цивільних загинули та 795 зазнали поранень… Найбільшу кількість втрат зафіксували 8 липня 2024 року, коли російські Збройні сили завдали ударів високоточними ракетами по Києву, Дніпру, Кривому Рогу (на Дніпропетровщині) та Київській області. Загалом під час атак 8 липня загинули щонайменше 43 мирні людини, у тому числі п’ятеро дітей, а щонайменше 147 цивільних зазнали поранень, у тому числі семеро дітей, наголосили в ООН.

Моніторингова місія також відзначила, що у червні та липні 2024-го найінтенсивніші наступальні дії армії РФ перемістилися з північної частини Харківської області на Донеччину. Через це зросли підтверджені втрати серед цивільних на Донеччині: якщо у травні 2024-го йшлося про 125 загиблих і поранених, у червні загинули й постраждали 224 мирні людини, а у липні — 269 цивільних.

В ООН також відмітили, що під час атаки 8 липня російські війська зруйнували чи пошкодили кілька медичних закладів по всій Україні. Крім цього, в Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини підкреслювали, що “детальна оцінка місця падіння ракети, свідчення очевидців і відеозаписи, в тому числі зняті безпосередньо перед падінням ракети, вказують, що це було пряме влучання по лікарняному комплексу, а не падіння уламків від перехоплення ракети системою ППО”.

Ми детально писали про масований обстріл, здійснений російськими військами 8 липня, та наявні докази того, що по “Охматдиту” вдарила саме російська ракета, у статті. Як зазначав Генпрокурор України, російська атака 8 липня “стала найбільш брутальною з погляду цілеспрямованості саме на дитячий медичний заклад”. Андрій Костін також повідомляв, що Україна надасть Міжнародному кримінальному суду інформацію стосовно усіх російських атак на українські міста, які постраждали 8 липня. Як відмічали в Офісі Генпрокурора, у межах власних розслідувань Міжнародний кримінальний суд приділяє значну увагу розслідуванню російських атак на обʼєкти цивільної інфраструктури України. “Цілеспрямованість, регулярність та масштабність цих атак свідчить про сплановану політику терору та геноциду”, — наголошували в Офісі Генпрокурора.

Продовження російського терору

На жаль, у серпні росія продовжує тероризувати усі регіони України та б’є по мирних містах і селах з усіх видів озброєння. Лише внаслідок російської атаки 9 серпня, коли російські військові вдарили по торговельному центру у Костянтинівці (на Донеччині) загинули 14 людей, з них троє дітей. Щонайменше 44 людини зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості. 10 cерпня Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомляв, що “з восьми невстановлених тіл криміналісти поліції ідентифікували п’ять: трьох жінок та двох дітей — дівчат 2012 та 2014 року народження”. За словами міністра, залишилося ідентифікувати тіла ще трьох людей.

Ще раніше голова Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін зазначав, що з-поміж загиблих могло бути не дві, а три дитини. Оскільки тіла були сильно пошкоджені, підтвердити це могла лише судово-медична експертиза. 11 серпня у Донецькій обласній прокуратурі сповістили, що у Костянтинівці завершили ідентифікацію та упізнання тіл загиблих внаслідок російського ракетного удару по торговельному центру.

Липень став найсмертоноснішим місяцем для українських цивільних за 20 місяців через російські атаки

9 серпня 2024 року. Костянтинівка після російського удару. Фото з телеграм-каналу Вадима Філашкіна

За остаточними даними, в результаті атаки російських Збройних сил загинули 14 людей, у тому числі троє дітей: дівчинки дев’яти, 11 та 16 років. “Атака у Костянтинівці продовжує гнітючу тенденцію зростання втрат серед цивільних осіб внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, яке триває вже третій рік” — так у Моніторинговій місії ООН прокоментували черговий злочин РФ.

Того ж 9 липня росіяни повторно обстріляли Костянтинівку: вдарили по приватному сектору зі “Смерчів”, унаслідок чого постраждали щонайменше дві людини.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Від російських обстрілів потерпають люди, які мешкають в різних регіонах України. Зокрема 10 серпня через російські обстріли у Херсоні поранень зазнали десятеро людей, серед них 15-річний підліток. Як увечері 10 серпня повідомляв очільник міської військової адміністрації Роман Мрочко, також постраждали жінки (82 роки, 40, 45 і 55 років) і чоловіки (41 рік, 53 роки, 58 і 65 років, 74 роки). “Найстарший з чоловіків тяжкий, двоє — легкопоранені, решта — у стані середньої тяжкості”, — писав Мрочко у своєму телеграм-каналі. Посадовець уточнював, що переважна більшість постраждалих — з Дніпровського району міста, який російські війська атакували дронами.

Крім цього, за 10 серпня російські військові вбили щонайменше трьох жителів Донеччини: у Краматорську, Гродівці та Стінках. Ще три людини в області за добу дістали поранення, повідомляв Вадим Філашкін. Очільник Донецької ОВА наголошував, що загальна кількість постраждалих на Донеччині подана без урахування Маріуполя та Волновахи. Вранці 11 серпня Філашкін повідомляв, що загалом за добу росіяни 30 разів обстріляли населені пункти Донеччини. Крім цього, вранці 11 серпня російські війська вкотре вдарили по Краматорську: обстріляли місто з РСЗВ “Смерч”. За попередніми даними, щонайменше п’ятеро людей зазнали поранень, одна людина перебувала у важкому стані. Надвечір 11 серпня кількість постраждалих від ранкового обстрілу в Краматорську зросла до восьми.

Щобільше, вночі та зранку 11 серпня російські війська здійснили 11 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області, де пролунали 34 вибухи. Щонайменше двоє людей зазнали поранень.

Оновлено:

Як 11 серпня повідомляв очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, напередодні, 10 серпня, у селі Лісна Стінка, розташованому у Куп’янському районі Харківщини, через російський обстріл з РСЗВ загинув 87-річний чоловік. Крім цього, вранці 11 серпня російські війська обстріляли село Олександрівка Золочівської об’єднаної територіальної громади Богодухівського району. Гострої реакції на стрес зазнав 77-річний чоловік, повідомляли в Харківській обласній прокуратурі. Через російський обстріл 11 серпня також загинула 93-річна жінка у Херсоні. “Вона отримала травми, несумісні з життям”, — сповіщав очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Цього ж дня у селищі Кіндійка на Херсонщині через атаку російського безпілотника отримали травми двоє людей, які перебували на вулиці: 49-річний чоловік і 55-річна жінка.

Уранці 11 серпня російські військові також здійснили ракетну атаку на Київську область і вбили 35-річного чоловіка та його чотирирічного сина. Загиблі мешкали у передмісті Києва, у Броварському районі. Їхні тіла були знайдені під завалами. Щонайменше троє людей, у тому числі 12-річний хлопчик, зазнали важких поранень. У ніч проти 11 серпня вибухи лунали у Хмельницькій та Полтавській областях України, а також у Києві та Харкові. На жаль, це лише кілька прикладів того, як мирні українці гинуть і зазнають поранень через агресивну війну РФ.

Інформація щодо постраждалих є попередньою і може доповнюватися чи уточнюватися.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *