Магія Дарницького суду Ч.1

М’який вирок екс-керівнику апарату Дарницького суду Києва Олексію Медведєву не просто разонансний. Він — скандальний! Адже всі підроблені рішення були ухвалені від імені одного судді, який не став підозрюваним. Цивільних позовів не заявлено, хоча мало б йтися про десятки, якщо не сотні мільйонів збитків. А вигодонабувачі можуть залишитись невстановленими особами чи добросовісними власниками.

Саме ім’я судді Євгена Куренкова стоїть на рішеннях, які Медведєв вносив до реєстру. А рішення ці стосувалися визнання права власності на кількадесят об’єктів нерухомого майна в місті Києві.

Суть афери була в тому, що цивільні справи з такими номерами дійсно існували і в Дарницькому суді розглядалися. Але йшлося там про інших осіб та інші обставини.

Отож «рішення» 2007-2013 року, які слугували для реєстрації права власності на майно, не були внесені до бази документообігу суду і реєстру судових рішень.

Щоб виправити це, керівник апарату суду Медведєв, діючи за вказівкою невстановлених осіб, у 2015-2017 рр. такі рішення зареєстрував, начебто знаючи, що вони підроблені. Наголосимо, що Медведєв уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. А значить добровільно визнав усе, що йому інкримінували і нічого не оспорював. Мотивація — загадка.

Магія Дарницького суду Ч.1
Приклад: рішення 2008 року опубліковане в грудні 2015

У кількох випадках керівник апарату суду вносив рішення під логіном інших працівників Дарницького суду.

Так, у грудні 2015 Медведєв зайшов до системи документообігу суду під логіном «SLIVINSKY». Ймовірно, це логін Дмитра Слівінського – начальника відділу інформаційного, комп’ютерного забезпечення та захисту інформації Дарницького райсуду.

У дев’ятьох випадках Медведєв вносив рішення від імені користувача «BRATUSCHAK» – секретаря судового засідання і судового розпорядника Романа Братущака.

Ще чотири рази використовувався логін «PIDDUBNA» судового розпорядника Ганни Піддубної.

Як сказано в угоді про визнання винуватості, логіни і паролі Медведєв отримав за невстановлених досудовим розслідуванням обставин.

Хай там як, але одностайність колективу Дарницького суду, який брав підозрюваного Медведєва на поруки, тепер запитань уже не викликає. Сподіваємося, що скинуться і на штраф у 17 тис грн., яким покарали Медведєва за угодою з прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 Петром Галушко.

Магія Дарницького суду Ч.1

Екс-суддя Куренков, чиє прізвище стоїть на усіх рішеннях, був допитаний у 2018 році в якості свідка і все заперечував. Він говорив, що рішень таких не виносив, підписи на ухвалах суду йому не належать, автоматизованою системою документообігу суду після свого звільнення не користувався та не мав такої можливості. І взагалі стиль написання тексту рішення не його.

Куренков працював у Дарницькому суді з 26.12.1990 по 12.11.2015. А вже 22 грудня 2015 Медведєв вніс перше «рішення» авторства нібито Куренкова до реєстру.

У листопаді 2015 року Верховна рада звільнила Куренкова за порушення присяги у зв’язку з тривалим розглядом справ, порушенням строків виготовлення повного тексту судового рішення, а також несвоєчасною передачею справ до канцелярії.

Дії судді призвели до порушення прав 64 осіб на апеляційне оскарження судового рішення.

«Столичний законник «зачинив» у своєму кабінеті більш ніж тисячу справ, перекривши громадянам шлях до правосуддя», – так у 2013 році писали журналісти про результати перевірки Вищої кваліфкомісії.

Куренков спеціалізувався на цивільних справах і мав серед інших суддів Дарницького суду найбільший залишок нерозглянутих справ.

«Знаєте, суддя Є.Куренков ходить до ВККС як на роботу», — розповідав секретар комісії Анатолій Марцинкевич

У січні 2013 Дарницький суд створив комісію для з’ясування кількості справ у провадженні Куренкова. Але той не пустив комісію до свого кабінету.

В лютому у кабінеті служителя Феміди таки провели інвентаризацію. Нарахували 1313 справ, у деяких з них були ухвалені судові рішення, однак не виготовлено повний текст та не направлено учасникам судового розгляду, а в інших – провадження  ще тривало. При цьому із 1313 справ: 3 справи надійшли протягом 2007 року, 9 справ надійшло протягом 2008 року, 21 справа – протягом 2009 року, 156 справ – протягом 2010 року, 640 справ – протягом 2011 року, 409 справ – протягом 2012 року, 75 справ – протягом 2013 року.

Магія Дарницького суду Ч.1

Суддею Куренковим було порушено також норми законодавства щодо строків вирішення питання про відкриття провадження у справі, про прийняття чи відмову в прийнятті заяв. До того ж суддя не призначав до розгляду справипередані йому від інших суддів Дарницького районного суду м. Києва, у зв’язку зі звільненням. Такі порушення вчинені суддею Куренковим у більш ніж 600 судових справах.

У матеріалах дисциплінарної справи був список 91 апеляційної скарги, які надійшли до цивільної канцелярії Дарницького районного суду м. Києва з 9 січня 2011 року по 21 листопада 2011 року, на судові рішення, ухвалені суддею Куренковим у справах, не переданих до канцелярії.

За колегу відмовилась заступитися колишня голова суду — Любов Леонтюк. З її слів, проблема існувала роками, колектив допомагав Куренкову чим міг, але врешті-решт збунтувався і у 2012 році звернувся до Вищої кваліфкомісії.

Наступний голова суду Сергій Пойда також дав Куренкову негативну характеристику.

«Я неодноразово запрошував суддю, розмовляв з ним. Які в нього причини? То він каже, що в нього згорів комп’ютер. Викликаю спеціалістів — комп’ютер працює, нічого з ним не сталося. То він посилається на те, що в нього секретар судового засідання не може впоратися з роботою. Сьогодні ми дали йому нового секретаря, але суддя не допустив його до роботи», — коментував у 2013 році голова Дарницького суду Пойда.

Розповідали, що на дверях кабінету судді був напис з назвою релігійного твору. Під час Великого посту він відмовлявся приймати рішення у справах про розлучення.

І показник навантаження на суддю Куренкова не був найвищим серед суддів Дарницького районного суду Києва.

Навпаки, йому навіть давали менше справ, оскільки з 2007 по серпень 2011 року суддя Куренков був задіяний в якості голови комісії по вивченню умов роботи суддів та працівників суду.

Куренков навіть пов‘язував своє звільнення з тим, що виявив у будівлі суду смертельну отруту.

«Коли ми перейшли в Кошиця , 5-а, а там формальдегід в 10-кратному перевищенні … все, понад 80 осіб отримали дозу формальдегіду … Виходить, що ми всі смертники, а я відстоював наші права … У нас був медогляд – ми єдиний суд, де його проводили … ми – практично 70-80 смертників!», – заявив суддя.

***

Слідство підозр Куренкову наразі не висуває. І можна тільки здогадуватися, чи був причетний екс-суддя до шахрайства невстановлених осіб, чи це зловмисники скористалися сумнозвісною неакуратністю служителя Феміди.

У наступній частині читайте про те, хто став вигодонабувачем магії Дарницького суду і які шанси повернути майно законним власникам.

Ірина Салій, сайт «Судовий репортер»

Продовження читайте тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *