Махінації Леоніда Антонєнка у Фонді держмайна України довели до Верховного Суду

У Касаційному господарському суді Верховного Суду триває розгляд справи, що стосується малої приватизації в Рівненській області. Мова йде про справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Лебединий-Буд” до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях.  Спір триває за маленьке приміщення на 30 кв.м., без туалета, по вулиці Князя Романа у Рівному – загальною вартістю трохи менше 400 тисяч гривень.

Справа в тому, що регіональне відділення ФДМУ видало дозвіл товариству на здійснення невідємних поліпшень. Згодом коли ці поліпшення були здійснені (підприємство витратило на це майже 100 тисяч гривень), дозвіл відізвали. Таким чином у орендаря втрачалося право на приватизацію приміщення, яке їм гарантоване Законом.  В ТОВ “Лебединий-Буд” вирішили діяти згідно законодавства , а тому подали до суду, й виграли дві інстанції – Господарський суд Рівненської області та Північно-західний апеляційний господарський суд. І це закономірно, адже у законодавстві відсутні норми, які б дозволяли Фонду держмайна відкликати та відізвати свою згоду назад. Рішеннями судів, РВ ФДМУ було зобов’язано скасувати наказ “Про відмову у погодженні на здійснення невід’ємних поліпшень” та зобов’язати Регіональне відділення Фонду внести до бази даних інформаційно-пошукової підсистеми Фонду державного майна України “Етап – Оренда” інформацію про зміст внесених ТОВ “ЛЕБЕДИНИЙ-БУД” невід’ємних поліпшень, витрат на поліпшення та джерело їх фінансування. Це рішення мало би бути виконане Фондом негайно, однак до цього часу цього не зроблено. А це є дуже грубим порушенням, за яке наступає кримінальна відповідальність. І за цим фактом – невиконання рішення суду, керівник регіонального відділення ФДМУ у Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний вже є фігурантом кримінального провадження.

Програвши дві судові інстанції в регіональному Фонді держмайна вирішили подати Касаційну скаргу до Верховного Суду. У вівторок 8 лютого відбулося судове засідання по цій справі, під час якого колегія під головуванням судді Надії Багай заслухала виступи представників обох сторін. І яким же було здивування усіх присутніх, коли побачили, що в помічники юристу регіонального відділення ФДМУ Віталію Пасці голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко відрядив свого заступника Леоніда Антонєнка.

Присутність на суді, де розглядають майновий спір за 30 кв.м площі,  високопосадовця такого рангу не піддається жодній логіці. Скоріше за все, у Антонєнка тут якийсь особистий інтерес. Бо для чого чиновнику, який відповідає за оренду об’єктів великої приватизації витрачати як мінімум декілька годин зі свого і так щільного графіку, для участі у справі, де судяться за невеличку кімнату навіть не у столиці, а в обласному центрі. І це в той час, коли правоохоронні органи знаходять багатомільйонні збитки та порушення в діяльності ФДМУ від приватизації великих державних об’єктів, зокрема на “Більшовику” у Києві.

До слова, опитані нами правники припускають, що присутність високопосадовця на процесі також є своєрідним елементом тиску на суддів Верховного Суду. Адже у Фонді розуміють, що порушення прав орендаря в даному випадку очевидні, і законних підстав для виграшу у суді немає. Тому залишається лише домовлятися з судом або тиснути авторитетом. Чи подіє це на суддів ВС сказати важко. Однак,  на думку відомого українського адвоката Ростислава Кравця, яку він висловив в ефірі одного із загальноукраїнських телеканалів, події в державі останнім часом показують, що у більшості випадків судді не готові виносити завідомо неправомірні рішення під тиском представників влади. Адже рано чи пізно за ці рішення прийдеться відповідати.

Додамо, що Леонід Антонєнко у суді не вигадав нічого кращого, як вводити цей же самий суд в оману. За його словами у всьому винне регіональне відділення Фонду державного майна, яке порушило законодавство, помилково видавши дозвіл на невід’ємні поліпшення. Виправляли цю так звану “помилку” трохи більше року.

“У нас це відділення (РВ ФДМУ у Рівненській та Житомирській областях – від ред.) є чемпіоном з порушення законодавства… Ми погоджуємося з тим, що дуже довго виправляли помилки… З цього приводу до РВ було вжито відповідні заходи (за цей час керівника РВ ФДМУ Кирила Бережного нагородили грамотою, преміями по 250% від посадового окладу тощо, він залишається на своїй посаді – від ред.)”, – зазначив заступник голови Фонду держмайна під час судового засідання.

При цьому, Антонєнко посилається на лист Фонду державного майна, який до слова сам же і підписав, до Регіонального відділення ФДМУ від 03.11.2020 року в якому чітко вказано, щодо яких саме підприємств, начебто було помилково прийнято рішення про невід’ємні поліпшення. Упустимо правомірність та законність даного листа, лише зазначимо, що у цьому переліку відсутнє ТОВ “ЛЕБЕДИНИЙ-БУД”. Таким чином, у Фонді самі ж визнали правомірність надання дозволу даному підприємству на здійснення невід’ємних поліпшень. Підтверджують цю тезу і у Регіональному відділенні Фонду держмайна.

Махінації Леоніда Антонєнка у Фонді держмайна України довели до Верховного Суду

Махінації Леоніда Антонєнка у Фонді держмайна України довели до Верховного Суду

“Порушники ми чи не порушники встановить суд. Ми діяли в межах законодавства, в інтересах бізнесу та держави“, – зазначив нам у коментарі начальник регіонального відділення Фонду державного майна України у Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний.

Представник товариства “Лебединий-Буд” Олена Терещенко переконана, що державні органи мають діяти відповідно до Конституції та повноважень, які їм надані законами України. А ті особи, які приймають незаконні рішення перебуваючи на державних посадах, мають нести відповідальність згідно закону про державну службу.

“Очевидно, що протягом  2020-2021 рр. регіональне відділення ФДМУ прийняло ряд незаконних дій та рішень щодо ТОВ “Лебединий-Буд” як орендаря державного майна. Це нонсенс у правовій державі, що державний орган не визнає своїх попередніх рішень і не несе відповідальності за свої рішення. У Фонді держмайна намагаються переконати суддів, що, ніби-то рішення про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень є прийнятим за “старим” законодавством.   Хоча в судовому порядку встановлено правомірність отримання нами згоди на здійснення невід’ємних поліпшень”, – зазначила Олена Терещенко.

Ось так, ТОВ “Лебединий-Буд”, отримавши згоду на здійснення невід’ємних поліпшень, та зробивши ці поліпшення, реально поліпшивши державне майно, в зв’язку  із незаконними рішеннями та діями РВ ФДМУ, в т.ч.- щодо невизнання цих поліпшень, несе збитки та змушене захищати свої інтереси в судах вже 2 роки.

Рівненські новини

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *