Майже половина населення США стикнулись з російською пропагандою під час виборів президента країни

Нові дані про використання Росією соціальних мереж для втручання в політику США були опубліковані напередодні слухань у конгресі США, повідомляє Bloomberg. Про російське втручання вже офіційно повідомили Facebook, Google і Twitter.

За оцінкою Facebook, пости, пов’язані з інтересами Росії, в своїх стрічках тим чи іншим чином побачили 126 млн американців, або близько 40% населення країни. За даними соціальної мережі, «проросійський» контент розроблявся і просувався «Агентством інтернет-досліджень», більш відоме в світі як «фабрика тролів». Ця компанія оплатила рекламу для просування 120 сторінок в Facebook, на яких з січня 2015 по серпень 2017 року було розміщено близько 80 тис записів. Всього за місяць до виборів, в жовтні 2016 року, соціальна мережа заблокувала 5,8 млн підроблених екаунтів. Крім того, були вилучені 170 екаунтів в Instagram, де було зроблено 120 тис публікацій.

Про причетність російського «Агентства інтернет-досліджень» заявила і компанія Google. Просування політичного контенту велося через YouTube. Всього в Google нарахували 17 каналів, які були пов’язані зі спробами російського втручання у вибори в США. На них були опубліковані 1108 відеороликів загальною тривалістю 43 години. Всі канали, запідозрені в поширенні політичної реклами в інтересах Росії, були заблоковані.

Дані про «російське втручання» розкрив і Twitter. За оцінкою компанії, з «Агентством інтернет-досліджень» пов’язано майже 3000 екаунтів. Твіти в цих екаунтах в значній мірі постили автоматично. З 1 вересня 2016 року по 15 листопада 2016 року повідомлення від екаунтів, пов’язаних з Росією, склали 0,74% (1,4 млн) від числа всіх повідомлень, пов’язаних з виборами.

Розслідування у зв’язку з можливим втручанням Росії у вибори в США почалося навесні 2017 року. Його веде спецпрокурор Роберт Мюллер. Розслідування сконцентровано навколо вивчення російських контактів команди Дональда Трампа. У понеділок, 30 жовтня, стало відомо, що екс-главі передвиборного штабу Трампа Полу Манафорту і його бізнес-партнеру Ріку Гейтсу були пред’явлені звинувачення по 12 пунктах, у тому числі у відмиванні грошей і таємній змові.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *