Марченко звинуватив Смолія у зриві випуску єврооблігацій на $1,75 млрд

Міністр фінансів Сергій Марченко звинуватив голову НБУ Якова Смолія в зриві емісії єврооблігацій.

За словами міністра, рішення Якова Смолія піти у відставку було «абсолютно неординарним», і «гіршого моменту», ніж вчорашня його заява, для розміщення випуску Україною євробондів «бути не могло».

«І час виходу заяви, і її формат були досить для нас несподівані», – сказав міністр.

Ця заява негативно вплинула на інвесторів, які почали тиснути на Мінфін.

«Як тільки ми завершили випуск, ми дізналися про новину, яка нас дещо, м’яко кажучи, збентежила. Більш того, мабуть навіть шокувала. Це відставка голови Національного банку України. У зв’язку із цим були довгі нічні перемовини з інвесторами, з нашими юридичними радниками. Ми радилися, яким ми чином маємо діяти в цій ситуації, оскільки ця подія в світі міжнародних фінансів є досить суттєвою», – зазначив міністр.

Через це Мінфін скасував емісію.

«І тому нами зранку було прийнято, я вважаю, виважене рішення – зупинити цей випуск. Інвестори схвально оцінили наше рішення. Ми показуємо, що ми, як держава Україна, не намагаємося бігти за швидкими рішеннями, обманюючи когось чи робити якісь непродумані кроки. Якщо є питання, які виникли в інвесторів, а ринки одразу ж відреагували, ми готові зробити певну паузу, а потім далі вирішувати, що і як ми будемо робити», – сказав він.

Міністр бажав би, щоб Смолій пішов у відставку вже після перерахування коштів покупців єврооблігацій.

«Якщо б ця заява відбулася б з часом, ми б зараз говорили про успішне розміщення Україною єврооблігацій», – пошкодував міністр.

Нагадаємо, Україна в четвер скасувала випуск нових 12-річних єврооблігацій на $1,75 млрд під 7,3%, із яких $750 млн мали піти на викуп єврооблігацій з погашенням в 2021-2022 роках.

Аналогічні тези пролунали і від попередника Сергія Марченка.

«Заява Смолія спричинила відміну розміщення евробондів. «Книги» вже були закриті, умови зафіксовані – $1,75 млрд. під 7,3%. Але розміщення довелося скасувати. На цьому етапі відміна розміщення – це безпрецедентно для боргових ринків! Переоцінити негативні наслідки такої ситуації не можливо! А це вже, на моє переконання, підрив Національної економічної безпеки. Оцінку саме в цьому контексті ця ситуація має отримати беззаперечно! Яків Смолій міг піти у будь-який спосіб. І лише від нього залежало – піти достойно, чи як негідник. Оцінку цього має дати ринкове середовище та, безумовно, правоохоронна система», – написав ексміністр фінансів Ігор Уманський.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *