Масові атаки на Дніпро, Харків і Полтавщину: більше півсотні постраждалих

Масові атаки на Дніпро, Харків і Полтавщину: більше півсотні постраждалих

По Дніпру ворог гатив ракетами і дронами. По Харкову — планерувальними боєприпасами.

Дніпро

Вранці 3 липня близько дев’ятої ранку російські військові ударили по Дніпру — місцеві мешканці чули кілька вибухів. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

“Противник завдав удару трьома крилатими ракетами наземного базування “Іскандер-К”, чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59 та п’ятьма ударними БпЛА типу “Shahed”. Основний напрямок удару — Дніпропетровщина”, — повідомили сьогодні в Повітряних силах. ППО вдалося збити всі безпілотники та 5 ракет. Два “Іскандери” все-таки долетіли до міста.

Масові атаки на Дніпро, Харків і Полтавщину: більше півсотні постраждалих

Дніпро, 3 липня, фото: Микола Лукашук

Внаслідок обстрілу загинуло п’ятеро людей, травмовані чи поранені — 53 особи, серед них 14-річна дівчинка. “У людей здебільшого осколкові поранення та різані рани. Забої та переломи”, — розповів голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Декількох людей доправили до лікарні. Стан чотирьох із них — важкий. Пошкоджено житлові будинки, дитячі садочки, освітні заклади, лікарню, АЗС, торгово-розважальний центр. Спалахнули пожежі.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“…Вибиті вікна у двох школах і трьох дитсадках. Крім цього, у дитячій лікарні у відділення реанімації прилетів уламок, утім, обійшлося без постраждалих. Є руйнування в одній з амбулаторій, в іншій лікарні сталося загоряння приміщення архіву”, — розповів міський голова Дніпра Борис Філатов.

Кілька днів тому, 28 червня, російські військові поцілили ракетою по багатоповерхівці у Дніпрі. Внаслідок цього обвалилися чотири поверхи одного під’їзду — з восьмого по одинадцятий. Загинуло двоє людей, поранень дістали 12 осіб. 1 липня росіяни ударили по місту балістикою, постраждали 7 людей, серед них — 15-річний підліток.

4 липня оголошено в місті днем трауру.

Харків

Вибухи пролунали в місті о четвертій дня. Два удари прийшлися по житловій забудові Київського району, один боєприпас упав у передмісті. Зруйновано два приватні будинки, пошкоджено пошту, багатоповерхівки, СТО. За інформацією обласної прокуратури, ворог завдав ударів з населеного пункту Батрацька Дача Бєлгородської області РФ, застосувавши УМПБ Д-30.

Масові атаки на Дніпро, Харків і Полтавщину: більше півсотні постраждалих

Харків, 3 липня 2024 року, фото: Суспільне Харків/Валерія Ємець

З-під завалів врятували восьмирічного хлопчика, загалом за медичною допомогою звернулися вісім людей. Троє з них (включно з дитиною) залишаються під наглядом лікарів. Ще один чоловік отримав медичну допомогу на місці.
Апдейт: За інформацією Харківської обласної прокуратури, станом на сьому вечора 3 липня відомо про 14 постраждалих, серед них 8-річний хлопчик та немовля, якому два тижні.

Також є інформація про влучання на Полтавщині. Там пошкоджені школа та дитячий садочок, щонайменше одна людина загинула, троє поранені, повідомляють у Полтавській ОВА.

“Цей російський терор можуть зупинити тільки дві речі — сучасні системи ППО та далекобійність нашої зброї. Світ може захистити життя, і для цього потрібна рішучість лідерів. Рішучість, яка може і мусить зробити знов нормою убезпечення від терору”, — написав у своєму телеграм-каналі Президент України Володимир Зеленський.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

За інформацією Моніторингової місії ООН, лише у травні цього року в Україні загинули щонайменше 174 цивільних особи і 690 отримали поранення. Це є найбільшою кількістю втрат серед цивільного населення, яку міжнародна організація задокументувала за останній рік.

Римський Статут виділяє чотири злочини, пов’язані з обстрілами цивільних об’єктів і населення:

  • умисне спрямування нападів на цивільне населення;
  • умисне спрямування нападів на цивільні об’єкти;
  • умисне вчинення нападу з усвідомленням того, що такий напад призведе до випадкової загибелі чи поранення цивільних осіб або заподіє шкоду цивільним об’єктам;
  • умисне спрямування нападів на будівлі, призначені для релігійних, освітніх, мистецьких, наукових чи благодійних цілей, на історичні пам’ятники, госпіталі та місця зосередження хворих і поранених за умови, що вони не є військовими цілями.

Правозахисна ініціатива Т4P надіслала до Міжнародного кримінального суду подання, що стосується обстрілів цивільного населення України російською армією. За результатами аналітичного дослідження наших юристів, саме на обстріли припадає 84% усіх воєнних злочинів, що вчиняються в Україні.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *