McDonald’s позбулась права на торговельну марку «Big Mac»

Всесвітньо відома мережа швидкого харчування McDonald’s позбулась права на торговельну марку «Big Mac», яку було зареєстровано ще у 1996 році. Таке рішення винесло Відомство з інтелектуальної власності Європейського союзу (EUIPO) 15 січня 2019 року, після розгляду справи між McDonald’s та ірландською мережею ресторанів Supermac’s.

Рішення набирає чинності негайно та надає право використовувати позначення «Big Mac» всім компаніям на території ЄС, в тому числі Supermac’s на будь-якому з власних продуктів харчування.

Історія протистояння.

Supermac’s заснована в 1978 році та має близько 100 ресторанів в Ірландії. Позов був наслідком того, що McDonald’s спробували зупинити розширення мережі Supermac’s по всьому Європейському Союзу. Юристи McDonald’s стверджували, що назва «Supermac’s» вводить в оману споживачів, які можуть сплутати його з назвою «Big Mac» від McDonald’s. Обидва заклади швидкого харчування виробляють та продають гамбургери.

Supermac’s заявили, що юридична тактика McDonald’s полягає в «залякуванні торговельною маркою, а зареєстровані торговельні марки зберігаються для їх використання проти майбутніх конкурентів».McDonald’s позбулась права на торговельну марку «Big Mac»

Так, Supermac’s звернулися до Відомства з інтелектуальної власності ЄС з вимогою позбавити американську корпорацію прав на торговельний знак «Big Mac», на підставі його невикористання. На думку юристів ірландської компанії, McDonald’s володіє декількома торговельними марками, які не використовуються, а законодавство ЄС забороняє володіти правами тільки для того, щоб придушувати конкуренцію.

Юристи McDonald’s, як доказ використання торговельної марки «Big Mac», надали Відомству приклади реклами та упаковки бургерів, а також роздруківки статей з енциклопедії «Вікіпедія», щоб довести продаж бургерів Big Mac в Європейському Союзі та використання торговельної марки.

Однак, Відомство з інтелектуальної власності ЄС стало на сторону Supermac’s. Своє рішення EUIPO обґрунтувало тим, що у McDonald’s не надали достатньо доказів, які б дійсно підтверджували використання торгівельної марки «Big Maс» за останні п’ять років на території ЄС.

Американська корпорація заявляє, що розчарована рішенням EUIPO та мають намір оскаржувати його.

Нагадаю, що відповідно до статей 197-198 Угоди про асоціацію між Україною Європейським Союзом  – реєстрація торговельної марки підлягає анулюванню, якщо протягом безперервного п’ятирічного періоду знак для товарів та послуг не використовується і відсутні належні причини для її невикористання.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *