Медіагрупам радять не розривати договори на ретрансляцію телеканалів: рекомендації АМКУ

Медіагрупам радять не розривати договори на ретрансляцію телеканалів: рекомендації АМКУ

У зв’язку з надходженням заяви одного з провайдерів, а саме ТОВ «Мережа Ланет», щодо дострокового одностороннього припинення медіагрупами договорів про надання прав на ретрансляцію телеканалів Антимонопольний комітет України дослідив ринкове становище медіагруп StarLightMedia, 1+1 Media, Inter Media Group і «Медіа Група Україна» (наразі припинила своє існування). Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Так, АМКУ з’ясував, що зазначені договори є тим законним способом, за допомогою якого провайдери мають можливість забезпечити своїм абонентам перегляд телеканалів, на основі вподобання яких провайдери і здійснюють наповнення власних пакетів. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

Водночас популярність телеканалів медіагруп, серед яких “1+1”, “Інтер”, “Новий канал”, ICTV та інші, призводить до їх невзаємозамінності з іншими, менш улюбленими, телеканалами, що обумовлює зайняття медіагрупами особливо відповідального становища на ринку.

Своєю чергою, така ринкова позиція медіагруп вимагає від останніх провадження своєї діяльності з дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, норми якого й обмежують договірну свободу суб’єктів господарювання.

Розірвання медіагрупами договорів про надання провайдерам прав на ретрансляцію телеканалів без наявності об’єктивних причин може призвести до порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Така можливість наявна в медіагруп з огляду на відповідні положення зазначених договорів, які передбачають право в будь-який момент відмовитись від них достроково в односторонньому порядку.

Відповідно, медіагрупи можуть наразі й у подальшому скористатись такою можливістю з огляду на відсутність у цих договорах вичерпного переліку чітких недискримінаційних підстав для їх розірвання.

Враховуючи це, Антимонопольний комітет України на засіданні 25 липня прийняв рішення про надання з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції медіагрупам StarLightMedia та Inter Media Group, а також ТОВ «ВІЖН МЕДІА» (представляє телеканали медіагрупи 1+1 Media) таких рекомендацій:

під час надання суб’єктам господарювання (провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів) прав на ретрансляцію відповідних високорейтингових телеканалів утриматись від дій щодо розірвання договорів про надання суб’єктам господарювання (провайдерам програмної послуги (провайдерам аудіовізуальних сервісів) прав на ретрансляцію відповідних високорейтингових телеканалів в односторонньому порядку з підстав, прямо не встановлених законом або не передбачених у таких договорах.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *