Меморандум про співпрацю в розслідуванні справ зниклих безвісти: угода між Мін'юстом і МКЗБ

Меморандум про співпрацю в розслідуванні справ зниклих безвісти: угода між Мін’юстом і МКЗБ

Міністр юстиції України Денис Малюська та його заступник Андрій Гайченко провели зустріч із Генеральною директоркою Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) Кетрін Бомбергер. Про це повідомляє пресслужба Мін’юсту.

В рамках зустрічі було підписано Меморандум про науково-технічне й дослідницьке співробітництво для посилення співпраці у питаннях, пов’язаних із розслідуванням справ зниклих безвісти. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

«Міністерство юстиції формує і реалізовує державну політику у сфері судової експертизи. І, власне, ДНК-експертиза, аналіз фото-, відеоматеріалів з тим, щоб ідентифікувати зниклих осіб, хто вони, чи вони перебувають на території рф — те, чим займаються наші інститути. І допомога у цьому, щоб налагодити роботу належним чином і об’єктивно, — є неабияк важливою», — зазначив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Меморандум передбачає розвиток співробітництва в галузі судової генетики та судової експертизи, зміцнення потенціалу у проведенні ДНК-ідентифікації та використанні сучасних криміналістичних технологій, які використовуватимуться в Україні для ефективного здійснення розслідувань щодо пошуку зниклих безвісти.

Така співпраця сприятиме:

ефективності здійснення розслідувань щодо пошуку зниклих безвісти внаслідок злочинів проти людяності, передусім проти цивільного населення України;
швидкій та ефективній міжнародній співпраці в галузі судової експертизи як заходу для зміцнення захисту прав людини;
проведенню науково-технічної та дослідницької діяльності;
гармонізації та розвитку практики судово-генетичної експертизи як з позиції розгляду справ, так і з дослідницької точки зору.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

«Ми потребуємо підтримки з боку партнерів та залучення міжнародних експертів при дослідженні злочинів і здійсненні судової експертизи. Для нас є дуже цінним ваші досвід і допомога в галузі судової експертизи для захисту прав людини», — звернувся до партнерів заступник Міністра юстиції України Андрій Гайченко.

Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (МКЗБ) Кетрін Бомбергер у свою чергу зазначила: «Вже є десятки тисяч зниклих безвісти під час війни, яка триває, і кількість зниклих безвісти продовжує зростати. Жодна країна, упродовж триваючої війни та покладаючись на власні зусилля, не спроможна знайти таку величезну кількість зниклих безвісти людей і розслідувати їх зникнення, щоб докази таких злочинів могли бути надані міжнародному трибуналу. Підтримка України з боку МКЗБ спрямована на те, щоб допомогти розширити наявні можливості для задоволення цих вимог».

Меттью Холлідей, програмний директор, Європа (керівник програми МКЗБ в Україні) додав: «Підтримка МКЗБ сприятиме співпраці усіх зацікавлених сторін та інституцій щодо ситуації із зниклими безвісти в Україні. Ми прагнемо розширити технічні можливості України, щоб вона могла проводити розслідування десятків тисяч справ відповідно до принципів правової держави, використовуючи передові технології».

МКЗБ – це міжурядова організація зі штаб-квартирою в Гаазі, повноваження якої полягають у забезпеченні співпраці урядів та інших зацікавлених сторін у пошуку осіб, зниклих безвісти внаслідок війни, порушень прав людини та за інших обставин. Вона підтримує зусилля, спрямовані на допомогу країнам в ідентифікації осіб на основі наукових даних, маючи в розпорядженні унікальну лабораторію. Фахівці організації вивчають зразки ДНК, вилучені, зокрема, з масових поховань. Також порівнюються ДНК-зразки живих родичів. Це важливо для сімей, яких розлучили, в тому числі внаслідок примусової депортації дітей.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *