Мільйон за корупціонера: як стати викривачем корупції й на цьому заробити?

Верховна Рада схвалила створення в Україні інституту викривачів корупції. Звичайні люди зможуть викривати корупціонерів та в деяких випадках навіть отримувати винагороду.

17 жовтня парламент підтримав законопроект, який подав Володимир Зеленський, у другому читанні. Тепер президент має поставити під ним свій резолюцію, а набере чинності він з 1 січня 2020 року.

Nash.Live розбирався, хто зможе стати викривачем корупції, яку винагороду йому гарантує держава та чому це може стати проблемою?

Хто такі викривачі?

Фактично це будь-яка людина. Якщо в ході професійної, трудової, наукової, громадської діяльності, навчання або служби у неї з’явилося обґрунтоване переконання, що хтось зловживає своєю владою заради вигоди.

Повідомити про факт корупції можна, в тому числі, й анонімно. За Кримінальним процесуальним кодексом (ст.214), для старту розслідування це не має значення. Проте у випадку з анонімним зверненням, викривач не зможе розраховувати на державний захист та винагороду.

Кому повідомляти?

Заява, а також фактаж, документи, свідчення подають в Нацагентство з питань запобігання корупції. Після цього у НАЗК є місяць на перевірку. У разі підтвердження, дані передають правоохоронцям.

Кому дадуть винагороду?

Викривати корупцію можна й зараз – декларативні норми про це є в ст. 53 закону “Про запобігання корупції”. З 2015 року українці можуть виступати викривачами та звертатися із заявами до НАЗК. Але це безоплатна допомога державі у виявленні корупціонерів. З 2020 року за наймасштабніші корупційні дії викривачу дадуть винагороду.

Її виплатять в тому випадку, якщо предмет корупційного злочину або збиток від нього державі перевищує 5 тис. прожитмінімумів для працездатних осіб на момент скоєння злочину. З 1 грудня 2019 р. прожитмінімум складе 2 102 грн, отже винагорода на старті роботи закону передбачена в тому випадку, якщо предмет або збиток буде понад 10,5 млн грн.

Винагорода викривачу – 10% від суми предмета або збитку, тобто від 1 млн грн. Але не більше 3 тис. мінімалок, а зараз це 12,5 млн грн. Виплачувати його буде Держказначейство з бюджету. У пояснювальній записці президент пропонував направити на такі виплати гроші, отримані за рахунок відшкодування завданих державі збитків, від сплати санкцій і штрафів у корупційних справах.

Остаточний розмір винагороди визначить суд. При цьому він має враховувати персональнысть та якість інформації. Тобто викривач повинен продемонструвати обізнаність, а не надати інформацію зі звітів, досліджень, результатів перевірок, матеріалів ЗМІ. Також суд враховує важливість інформації – тобто факти, а не голослівні звинувачення, які можуть бути основою доказової бази.

Кому відмовлять у винагороді?

Гроші не передбачені в тому випадку, якщо викривач повідомляє про злочин в рамках угоди зі слідством. Тобто якщо викривач сам є учасником корупційної схеми, грошей йому не бачити.

Друга причина для відмови – викривач має можливість заявити про корупцію офіційно, в межах своїх службових повноважень.

Як захищатимуть викривачів?

Про те, що викривачів корупції необхідно захищати, зазначено в Конвенції ООН проти корупції (ст. 33), Кримінальній конвенції про боротьбу з корупцією (ст.22) та Цивільній конвенції про боротьбу з корупцією (ст.9) Ради Європи.


Як працює система захисту інформатора, викривача (whistleblower) в США можна побачити в режимі реального часу на прикладі процедури імпічменту президента Дональда Трампа. У Штатах whistleblower може подавати анонімну скаргу. Коло правопорушень, про які йому стало відомо, не обмежене суто корупцією. Заяву він подає до Національної розвідки та йому гарантований федеральний захист. В результаті політики та ЗМІ тільки міркують, ким може бути інформатор, який повідомив про деталі телефонної розмови Трампа з Володимиром Зеленським. Йшлося про те, що він служить в Держдепі або ЦРУ. Але зараз не відомо навіть чоловік це чи жінка.


Але сумнівно, що система в Україні буде такий же непробивною як в США. У ст. 53 закону “Про запобігання корупції” і зараз описані механізми захисту викривачів. Тепер їх спробували деталізувати.

Зазначено, що за викриття корупції людину та її близьких не можуть звільнити та понизити в посаді. Держава через НАЗК може надавати безоплатну вторинну правову допомогу – забезпечити адвоката, представника інтересів.

Викривачу, його сім’ї та майну в разі загрози повинні надати фізичний захист. Чинне законодавство вже відправило їх під “парасольку” НАЗК, і з 1 січня 2020 роки нічого не зміниться. Просто викривача додадуть до списку тих, хто за законом має право на забезпечення безпеки в зв’язку з участю в кримінальному судочинстві.

Список органів, які забезпечують таку безпеку, не змінюється і залежить від підсудності справи: СБУ, ДБР, Нацполіція та Національне антикорупційне бюро. Тобто ті структури, в складі яких є спецпідрозділи. Рішення про забезпечення безпеки приймають слідчий, прокурор або суддя. У НАЗК в структурі таких співробітників немає, відсутнє й силове крило.

Яка відповідальність викривача?

Заявами можна зловжити та на кого-небудь звести наклеп, адже для викривачів не передбачено ніякої відповідальності. Ба більше, з нього знімають навіть зобов’язання спростовувати інформацію про можливі факти корупційних правопорушень.

Думка юриста

Ростислав Кравець, адвокат:

– Найнеприємніше, що з’являється можливість анонімно повідомляти про злочини. Причому на підставі анонімок відкриватимуть кримінальні справи, проводитимуть розслідування, робитимуть виїмку документів, здійснюватимуть прослуховування і т. д. Фактично правоохоронці можуть самі собі про щось повідомляти. Потрібно когось прослухати? Самі собі подзвонили, написали в месенджер, склали протокол та починають переслідувати будь-яку людину в цій країні.

Що стосується винагороди, то потрібно буде дочекатися, коли судом буде встановлено, що дійсно завдано збитків. Потрібно буде визначити коло осіб, та якщо інформацію збирала, шукала, надавала не одна людина, винагороду розділять. Причому не рівними частинами, а пропорційно вагомості отриманої інформації.

Законодавством передбачено, що у зв’язку з повідомленням про корупцію викривача або члена родини не мають права звільняти, позбавляти пільг. Думаю, що в зв’язку з цим буде велика кількість зловживань. Наприклад, хтось хоче залишитися на посаді – наговорить на свого начальника й після цього його вже не можна буде звільнити. Він ще буде вимагати собі та членам своєї сім’ї охорону. Але хто буде компенсувати це з бюджету? А як бути, якщо інформація не підтвердиться, якщо не буде доведено факт корупції?

Ми можемо взяти ідеальний випадок з людиною, яка захоче повідомити про корупцію, виходячи з міркувань совісті, ризикуючи своїм життям, родиною, кар’єрою та майном, у що я не вірю. На жаль, на практиці наша держава йому захист не гарантує.

Думка політолога

Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики:

– Була професія “активіст”, а тепер буде “активний стукач” – людина, яка буде писати заяви. Таких використовуватимуть лише для того, щоб правоохоронні органи могли втрутитися в роботу тієї чи іншої компанії, чиновника, суб’єкта та зруйнувати їх роботу. Будуть рейдерити, позбавлятися від партнерів по бізнесу.

Винагороду викривачі не отримають. Вони можуть розраховувати на неї тільки в тому випадку, якщо рішення суду вступить в законну силу, та й то після того, як гроші стягнуть. За весь минулий рік від конфіскації до держбюджету надійшло близько 20 тис. дол., незважаючи на судові процеси. Тому для людей це не мотивація.

Просто з’явиться професійний клас сексотів, які працюють в щільній зв’язці з правоохоронцями та рейдерами. Вони створюватимуть підстави для втручання в роботу різних структур та осіб під слушним приводом боротьби з корупцією.

Інститут викривачів, інформаторів мало в яких країнах успішно працює. Він вимагає серйозного контролю. Якщо інформатор доносить неправдиву інформацію та робить це системно, він теж має бути покараний. Повинні бути обмежувачі, контроль за роботою правоохоронних органів у цих справах. Можливо, додатковий прокурорський та громадський контроль.

Ми й так знаємо, що зараз більшість силових структур намагається кришувати або кришує бізнес. Цей закон спростить схему. Нам здається, що якийсь Віталій Шабунін буде “закривати” корупціонерів. Але найчастіше це буде злочинець, людина з нарко- або алкозалежністю, що потрапила до рук правоохоронців та написала заяву на того, кого потрібно “притиснути”.

Анна Гончаренко, Nash.Live

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *