Мін’юст планує залучити до судочинства іноземців

Міністерство юстиції України розпочало переговори з іноземними арбітрами для залучення їх до третейських та арбітражних судів.

Відповідне рішення анонсував міністр юстиції Денис Малюська.

«Арбітражі та третейські суди є і зараз.Однак усі вони далекі від того стану, яким би можна було пишатися чи який би серйозно впливав на інвестиційний клімат. В них майже немає права розглядати якісь серйозні справи. Все, що стосується корпоративних прав, нерухомості – вони розглядати не можуть. Відповідно, до них мало хто звертається», – пояснив міністр.

Як саме це вплине на судову владу в Україні, розбирався LegalHub.

На думку правознавців, такі плани міністра юстиції порушують норми Конституції України.

«Особи які не знають українського законодавства та української мови не можуть чинити правосуддя. Не варто забувати, що згідно нормам Конституції носієм влади є народ України, а не якісь іноземні експерти чи грантові організації. Як вони будуть сертифікувати іноземних судів? Вони мають скласти іспити, вони мають отримати вищу юридичну освіту в Україні, вони мають нести відповідальність за свої рішення. Про яку відповідальність ітиме мова?», – пояснює правознавець, адвокат та голова постійно діючого третейського суду Ростислав Кравець.

Не зважаючи на негативну реакцію з боку українських правників, міністр юстиції висловив готовність надати будь-яку допомогу іноземних суддям.

Він також додав, що мова йде не тільки про приміщення, а й навіть про фінансування такої діяльності.

LegalHub

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *