Мін’юст проведе аудит реєстрів і не виключає повне переписування софту через ризик стороннього втручання

“Я на сто відсотків не впевнений, що зараз реєстри нерухомості і корпоративних прав на 100% безпечні і там не має зовнішнього втручання, навіть якщо ми відключимо усіх сірих і чорних реєстраторів,” – заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю програмі “Он воно як” (Bihus.Info).

Він уточнив, що наразі немає юридичних доказів стороннього втручання в реєстри не державними реєстраторами, але йому повідомляли таку інформацію.

Міністр повідомив, що в рамках проекту за кошти ЄС естонськими експертами наразі здійснюється загальний огляд процедур функціонування реєстрів, але він не стосується пошуку прихованих “дірок” у софті.

“Це не зовсім повноцінний аудит, який я хотів би зробити, де глибоко аналізується сам код. І зараз нам потрібно буде знайти фінансування для того, щоб аудит був глибшим і проаналізував навіть найменші технічні деталі,” – пояснив Денис Малюська.

Для такого аудиту має бути відібрана окрема компанія з відповідною експертизою.

За його оцінкою, аналіз роботи реєстрів може тривати рік. “Нам потрібен час, щоб проаналізувати програмне забезпечення. Це може тривати аж до року. Теоретично, можливо, ми можемо навіть піти на повне переписування реєстру, заново його написання уже на відкритому коді, щоб сторонні програмісти могли оцінити, як це все функціонує, – зазначив міністр. – Це одна з можливостей. Можливо, у цьому необхідності не буде, якщо наші експерти після ретельного аналізу існуючого ПЗ скажуть, що ми зможемо потенційні дірки перекрити якимись іншими механізмами, без переписування реєстру.

Повна версія інтерв’ю з міністром юстиції – за посиланням.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *