Мінфін буде керувати Державною іпотечною установою

Кабінет міністрів на засіданні 18 грудня прийняв постанову про передачу Державної іпотечної установи у підпорядкування Міністерству фінансів.

«Прийняття постанови сприятиме проведенню Мінфіном єдиної, державної фінансової політики в сфері розвитку ринку іпотечного кредитування», – йдеться в повідомленні міністерства.

Пропозиція передати ДІУ в управління Мінфіну виникла на підставі підпункту 56 пункту 4 положення про Міністерство фінансів, затвердженого постановою уряду №375 від 20 серпня 2014 року.

Зазначеним підпунктом встановлено, що Мінфін формує та проводить у межах повноважень єдину державну фінансову політику щодо розвитку ринку фінансових послуг, розвитку державних банків, Державної іпотечної установи та інших фінансових установ.

Уряд також прийняв постанову щодо надання державної гарантії за запозиченнями ДІУ. Постановою зокрема затверджуються умови надання у 2019 році державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за позиками, які залучаються ДІУ:

– гарантія надається для забезпечення виконання не більше 99% зобов’язань ДІУ за внутрішніми кредитами, сума яких не перевищує 3,7 млн грн, враховуючи зобов’язання щодо погашення основної суми, сплати відсотків, комісій та інших зобов’язань за запозиченнями.

– забезпечення не менш як 100% суми боргових зобов’язань позичальника за гарантованою частиною запозичення.

– плата за надання гарантії – 0,01% річних залишку суми гарантійних зобов’язань.

Міністерство фінансів уповноважується на підписання документів щодо надання державної гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями ДІУ.

Прийняття постанови також створює передумови для збільшення доступності будівництва нового житла для українців.

Нагадаємо, що ДІУ утворена постановою уряду №1330 від 8 жовтня 2004 р. із статутним капіталом у розмірі 20 млн грн.

За рахунок коштів державного бюджету, передбачених у 2006, 2008 та 2010 роках статутний капітал ДІУ був збільшений до 2,2 млрд грн. У 2011 році зменшений на 1,248 млрд грн, а у 2013 – на 196 млн грн.

За період з 2006 по 2013 роки відповідно до законів про держбюджет, надані державні гарантії за зобов’язаннями ДІУ на загальну суму 10 млрд грн у 2019 році – 1,2 млрд грн, задля можливості забезпечення установою підтримки іпотечного кредитування та придбання житла для подальшої передачі у фінансовий лізинг.

У 2018 році статутний капітал ДІУ поповнений на 1,6 млрд грн та складає на сьогодні 2,356 млрд грн.

4 грудня Кабінет міністрів звільнив Андрія Камуза з посади голови правління Державної іпотечної установи. При цьому уряд призначив тимчасово виконуючим обов’язки голови правління ДІУ В’ячеслава Фролова.

11 грудня правління ДІУ прийняло рішення про випуск облігацій на загальну суму 1,2 млрд грн, що на 25% перевищує статутний капітал установи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *