Мінфін підготував нові зміни до бюджету з дефіцитом у 306 млрд грн

Нова версія проєкту закону про зміни до держбюджету-2020 та створення стабілізаційного фонду, який Мінфін 27 березня підготував до розгляду в парламенті, передбачає збільшення дефіциту бюджету вже до 306 млрд грн або 6,8% ВВП.

Про це повідомляє ЕП із посиланням на Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки.

Зокрема документом пропонується зменшення доходів бюджету на 115,9 млрд грн, або на 10,7% як і в попередній версії законопроєкту.

При цьому зменшення податкових надходжень планується одразу на 139 млрд грн (або на 15%). У тому числі за загальним фондом – на 130,3 млрд грн, за спеціальним фондом – на 9,3 млрд грн.

Найбільше скорочення – на 45,5 млрд грн – очікується від ПДВ із ввезених на митну територію України товарів. Ще 20,5 млрд грн – за рахунок зменшення рентної плати за видобування природного газу.

Натомість, на 26,7 млрд грн, тобто на 65%, пропонується збільшити обсяг перерахування дивідендів держпідприємствами.

Крім цього, з законопроєкту випливає, що 25% видатків держбюджету у разі схвалення зміни про стабфонд буде профінансовано за рахунок нового боргу.

При цьому видатки бюджету пропонується збільшити на 86,3 млрд грн, або на 7,2%.

Ключова стаття збільшення – видатки на стабілізаційний фонд. Як і раніше, стабфонд залишається нерозподіленою статтею видатків.

Правда, цього разу обсяг фінансування стабфонду запропоновано знизити: до 113,9 млрд грн. У попередній версії обсяг видатків на цю статтю передбачався на рівні 124,2 млрд грн.

«Стабфонд буде найбільшою нерозподіленою статтею видатків в бюджеті. Ця єдина стаття становитиме 8,8% всіх видатків бюджету, або 10% видатків загального фонду державного бюджету», – зазначається в повідомленні.

Дефіцит держбюджету в новій версії передбачається на рівні 305,8 млрд грн або 6,8% ВВП (якщо ВВП залишиться на рівні планового, тобто зросте на 3,7% за рік).

Кожен відсоток зниження динаміки розвитку ВВП, і тим більше його падіння, автоматично значно збільшуватиме співвідношення дефіциту до ВВП.

У тому числі 281 млрд грн складатиме дефіцит загального фонду та 24,5 млрд грн – за спеціальним фондом. “Фактично, це означає, що кожну четверту гривню державних видатків за загальним фондом потрібно буде профінансувати за рахунок залучення нового боргу”, – зазначають фахівці.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів підготував зміни до закону про державний бюджет-2020, які передбачають зростання дефіциту на 202 млрд грн (до 298,4 млрд грн) і витрачання в ручному режимі Мінфіном 124 млрд грн. Однак попередня версія не влаштувала депутатів Верховної Ради, тому уряд швидко переробив її.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *