Місцеві бюджети заробили 14,6 млн грн з продажу прав оренди землі на OpenMarket (СЕТАМ) у 2018 році

OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України) провів 179 земельних аукціонів торгів, в результаті яких отримано 14 603 811 грн. Торги пройшли на спеціальному майданчику land.setam.net.ua.

Cтаном на 27 грудня, загальна кількість аукціонів (в тому числі на які йде ще реєстрація) становить 438.

Вже успішно пройшло 179 аукціонів.

Загальна стартова сума лотів становить 6 432 219,23 грн, а загальна сума реалізації – 14 603 811 грн.

«Відкритий сервіс забезпечує широке охоплення потенційних покупців, підвищує конкуренцію, стимулює зростання ціни. В результаті громади за свою землю отримують суттєво більше, аніж на традиційних аукціонах», – наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.

Він наголосив, що торги з продажу оренди землі відбуваються виключно з використанням сучасної технології Blockchain, яка унеможливлює будь-які маніпуляції та корупційні ризики.

У вересні ДП «СЕТАМ» та Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру презентували пілотний проект впровадження електронних земельних торгів.

Важливим етапом впровадження електронних земельних торгів стало доопрацювання Держгеокадастру та розробка окремого модулю аукціонів, що стало можливим за підтримки програми EGAP, яка виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва.

До продажу потенційно готові 8000 ділянок площею понад 150 000 га.

Нагадуємо: влітку минулого року Кабмін ухвалив Постанову №688 від 21 червня 2017 року, реалізація якої сприяє викоріненню зловживань із землею на місцях та забезпечує прозорість і відкритість даної сфери.

Тоді Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи це рішення, зазначив, що суть запропонованих змін полягає у встановленні умов розпорядження землею в частині передачі її в оренду – виключно через електронний аукціон.

За розрахунками уряду, зростання надходжень до місцевих бюджетів від передачі державної землі в оренду вже за півтора роки перевищить 1 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *