Між “приватівцями” і ДВС – конфлікт через борг Приватбанку перед НБУ

Окружний адмінсуд м. Києва розглядає справу №640/7193/19 за позовом ТОВ “Гаджибей” до відділу примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про визнання протиправною та скасування постанови №58770526 від 02.04.2019 про стягнення виконавчого збору в розмірі 85,7 млн грн.

Згідно з судовими матеріалами, наказом Госпсуду Одеської області від 08.02.2019 в справі №916/1074/18 було звернено стягнення на земельну ділянку ТОВ “Гаджибей” як предмет іпотеки за боргом Приватбанку перед НБУ (по рефінансуванню). За твердженням компанії-скаржника, держвиконавець визначив розмір виконавчого збору, виходячи з розміру заборгованості Приватбанку (за відповідним кредитним договором), яка, однак, на початок 2019 року зменшилася вдвічі.

Як зауважувало ТОВ “Гаджибей”, конкретна вартість земельної ділянки була зазначена у самому тексті виконавчого документу, “в той час як розмір заборгованості за кредитним договором №54 від 02 жовтня 2014 року не може бути підставою для розрахунку розміру виконавчого збору” (цитата).

Контекст

Як писав Finbalance, 18.06.2019 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Приватбанку та залишив без змін рішення судів нижчих інстанцій у справі №910/15832/17, якими були частково задоволені позовні вимоги ТОВ “Гаджибей” (не чуже “приватівцям”) до Приватбанку та визнано недійсними два договори вторинної іпотеки (№4886 та №4952), укладені в червні-липні 2016 року учасниками судового спору як забезпечення зобов`язань ТОВ “Тамерса” перед Приватбанком. Таке рішення суд ухвалив з огляду на те, що, за його висновками, угода зі сторони іпотекодавця була підписана неуповноваженою на те особою.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ “Гаджибей” просило суд також визнати недійсними договори первинної іпотеки (предмет іпотеки той же – 41 земельна ділянка площею понад 300 гектарів), що були укладені з НБУ як забезпечення боргових зобов’язань Приватбанку по рефінансуванню. Однак ці позовні вимоги були відхилені.

Ухвалою Печерського райсуду м. Києва від 05.02.2019 було задоволено клопотання ГПУ в рамках кримінального провадження №42014000000001261 (щодо 19 млрд грн рефінансування, залученого Приватбанком в НБУ до націоналізації) та накладено арешт на майно “приватівських” структур (із забороною розпоряджатися і відчужувати відповідними активами), у т.ч. ТОВ “Гаджибей” (34 земельні ділянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, Дільницька сільська рада, масив «Золотий берег»).

У держреєстрі засновниками ТОВ “Гаджибей” значаться Олександр Сачков, Дмитро Потішман, ТОВ “Ділвест” (серед засновників якого – В`ячеслав Дерішев, Євген Петров, Володимир Кравченко, Дмитро Давиденко, кіпрська компанія Валенза Консалтінг Лімітед).

Про поразки та реванші НБУ в судовій боротьбі з ТОВ “Гаджибей” див. тут.

Нещодавно НБУ повідомляв про мирові угоди з двом поручителями Приватбанку по рефінансуванню, а також звертав увагу, що суди вже ухвалили 21 рішення на користь НБУпро звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,2 млрд грн, 18 з яких набрали законної сили, а виконавчі документи були направлені в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *